In de ranglijst met de meest succesvolle hefboomfondsen uit de geschiedenis wordt voor de eerste keer ook melding gemaakt van partijen die beroep doen op geautomatiseerde procedures.
Daarbij moet worden opgemerkt dat de dominantie van de traditionele menselijke investeerder door technologie radicaal wordt uitgedaagd. Dat heeft het fonds LCH Investments, onderdeel van de groep Edmond de Rothschild, gemeld. Gewezen wordt op de aanwezigheid van partijen zoals DE Shaw, Citadel en Two Sigma – die gebruik maken van computer-algoritmes, in de historische top twintig van hefboomfondsen die door LCH Investments wordt samengesteld. DH Shaw, beheerder van een portefeuille van 27 miljard dollar, maakte zijn debuut in de lijst op een derde plaats. Citadel staat op de vijfde plaats, terwijl Two Sigma als twintigste werd gerangschikt. LCH Investments raamt dat de drie nieuwkomers samen met het Pure Alpha Fund, dat eveneens gedeeltelijk met computer-algoritmes werkt, voor investeerders de voorbije tien jaar een gezamenlijke winst van ongeveer 90 miljard dollar hebben opgeleverd.
Successen
De lijst van LCH Investments toont volgens waarnemers aan dat moderne kwantitatieve handelsstrategieën voor hefboomfondsen steeds belangrijker worden. “De resultaten tonen aan dat de technologische investerings-modellen steeds meer successen boeken,” benadrukt Rick Sopher, voorzitter van LCH Investments. “Inmiddels worden deze geautomatiseerde systemen door een aantal succesvolle investeringsfondsen gebruikt om alternatieve databronnen, nieuwe investerings-analyses en artificiële intelligentie ter beschikking te kunnen hebben.” De ranglijst van LCH Investments wordt aangevoerd door Bridgewater, dat sinds zijn lancering in het midden van de jaren zeventig van de voorbije eeuw 49,4 miljard dollar winsten heeft opgeleverd. Op de tweede plaats staat het Soros Fund Management met een positief resultaat van 41,8 miljard dollar over vijfenveertig jaar. (mah)
Hoe werken hefboomfondsen?
Hefboomfondsen proberen beleggingsrisico’s te “hedgen” of af te dekken zodat ze geen geld verdienen of verliezen aan stijgende of dalende aandelen-, valuta- of rentemarkten. Ze behalen hun rendement voornamelijk uit prijsverschillen van gerelateerde effecten.