4 Ruiters van de Huwelijksapocalyps

Psycholoog John Gottman en een team van onderzoekers begon 14 jaar geleden met het volgen en bestuderen van getrouwde koppels. Uit dat experiment blijkt dat er vier specifieke communicatiegewoontes zijn die met een zekerheid van 93% bepalen of een koppel samen blijft of uiteen gaat. 

Volgens Gottman en co kan je aan de hand van deze ‘Vier Ruiters van de Huwelijksapocalyps’ met 93% zekerheid voorspellen of een getrouwd koppel al dan niet in de komende 14 jaar zal scheiden :

1. Verachting

Verachting is volgens Gottman de gevaarlijkste gewoonte en is een uiterst giftig cocktail. Voorbeelden: je man als een inferieur wezen behandelen of je vrouw bespotten op een kille, sarcastische manier.

2. Kritiek

In dit geval wordt gedefinieerd als een niet-constructieve, specifiek tegen iemands persoon gerichte klacht. Voorbeelden: uitspraken als ‘ik haat mensen als jij die overal hun spullen laten slingeren!”

3. Defensiviteit

De neiging om elk relatieconflict als een gevecht te beschouwen met een winnaar en een verliezer. Defensieve mensen werpen zichzelf altijd op tot martelaar en beschuldigen hun partner voor alles dat fout gaat in de relatie.

4. Tegenwerking

Met deze term bedoelt Gottmans het compleet blokkeren van alle communicatie. Het maakt een productief gesprek onmogelijk en veroorzaakt emotionele afstoting. Voorbeelden: de TV aanzetten of op je GSM beginnen surfen in het midden van een verhitte discussie.

Wat doe je er aan?

Zie je deze vier zaken regelmatig opduiken in je gesprekken met je partner, dan is je relatie volgens Gottman geen lang leven meer beschoren. Gelukkig heeft elk van deze negatieve gedragingen een positieve tegenhanger die veel kan goedmaken:

  • Transformeer de cultuur van verachting tot een cultuur van appreciatie door elkaars interesses, hobby’s, passies en gewoontes te respecteren.
  • Focus je kritiek op de klacht of de situatie zelf en niet op de persoon van je partner.
  • Hou op met het slachtoffer te spelen en aanvaard op zijn minst gedeeltelijke verantwoordelijkheid voor conflicten die je relatie uiteen dreigen te rijten.
  • Wanneer een conflict je tot volledige dwarsligging drijft, breng dan je ademhaling en emoties onder controle. Zo kan je hopelijk met hernieuwde energie de dialoog hervatten.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20