Commonwealth geeft mini-eilandjes een stem in het klimaatdebat

Het Britse Commonwealth biedt aan een zeldzaam platform voor kleine naties die door de klimaatverandering en de stijging van de zeespiegel in hun voortbestaan worden bedreigd. Dat meldt het magazine The Economist.

Het Commonwealth, dat het voormalige Britse empire vertegenwoordigt, omvat drieënvijftig naties, waarvan echter éénendertig landen met een bevolking van minder dan anderhalf miljoen mensen. Tussen die kleine landen bevinden zich ook vijfentwintig eilanden, die bijzonder kwetsbaar zijn voor de gevolgen van de opwarming van de aarde. Ondermeer Tuvalu en Naura, afgelegen eilandengroepen in de Stille Oceaan, vormen typische voorbeelden van naties die door de klimaatverandering tot verdwijnen lijken te zijn gedoemd.

Internet-domein

Tuvalu, meer dan 5.000 kilometer gelegen ten noordoosten van Australië, komt niet hoger dan vijf meter boven de zeespiegel uit. Het grondgebied bestaat uit een aantal koraaleilanden, bevolkt door iets meer dan tienduizend mensen. Het land is vooral bekend voor de verkoop van adressen op zijn internet-domein (tv), de belangrijkste inkomstenbron van Tuvalu, samen met postzegels en buitenlandse transfers. Naura, gelegen in dezelfde regio, leeft hoofdzakelijk van de fosfaat-verkoop. Beide landen verkopen ook visserij-licenties. Tuvalu en Naura zijn bijzonder gevoelig voor wereldwijde financiële schokken, natuurrampen en de klimaatverandering. De landen zijn weliswaar lid van een aantal internationale organisaties, maar moeten toch vooral op het Commonwealth beroep doen om hun bekommernissen over de toekomst naar voor te brengen. Die Commonwealth heeft aangegeven de klimaatbelangen van de bedreigde landen te zullen verdedigen. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20