Colruyt heeft niet altijd de laagste prijs

Colruyt heeft niet altijd de laagste prijs
Photo via Getty Image

De nieuwssites van Mediahuis onderzochten of de winkelketen Colruyt altijd de laagste prijs biedt. Wat blijkt? Soms zijn producten in een andere winkel goedkoper. Colruyt slaagt er dus niet altijd in om de promo’s van de concurrenten te volgen. De keten betaalt de klant doorgaans wel het prijsverschil terug wanneer die de winkel daarvan op de hoogte brengt.

In het nieuws: De sites van Mediahuis vergeleken verschillende producten van Colruyt met die van andere winkelketens om na te gaan of de keten altijd de goedkoopste prijs biedt.

  • Uit dat onderzoek blijkt dat Colruyt niet altijd onder de prijzen van de concurrenten duikt. De nieuwssites halen verschillende voorbeelden aan, waaronder twee dozen Ariel. De journalisten betaalden daar tot 21,67 euro meer voor dan in een andere winkel.
  • “En het zijn voor de duidelijkheid ook geen promo’s die we stipt bij het openen van een Colruyt-winkel rap rap gingen checken”, schrijft één van de journalisten. “Vaak liepen de acties al meer dan een dag, waardoor er altijd tijd genoeg was om aan te passen.”

Details: Colruyt laten weten dat een team van 110 mensen de folders van concurrenten uitpluizen.

  • “Dagelijks worden er ook 150.000 prijzen opgenomen: 100.000 online en 50.000 offline”, zegt woordvoerster Eva Biltereyst tegenover Het Nieuwsblad. “Om alle prijzen te vergelijken, maakt het systeem 2 miljoen berekeningen per dag. Heel wat. Maar soms glippen er enkele zaken door de mazen van het net. Logisch, want we kunnen niet altijd vanaf de eerste minuut weten wanneer een concurrent zijn prijs aangepast heeft.”
  • Colruyt rekent daarom ook op de hulp van de klanten. Die kunnen de keten contacteren als ze ergens een lagere prijs of promo hebben gezien.
  • De prijsverschillen die de journalisten van Mediahuis ontdekten, zijn volgens het bedrijf producten die door die mazen van het net zijn geglipt.
    • “Soms gaat het om een menselijke fout”, klinkt het. “In andere gevallen lanceren de andere ketens een nieuw formaat van een product. Dat is doorgaans nog niet gelinkt aan onze database.” De winkelketen beweert dat ze de prijsverschillen heeft weggewerkt nadat de journalisten dat hadden gemeld.

Prijsverschil terugbetaald via klantenkaart

Duiding: Indien je te veel hebt betaald voor een bepaald product in de Colruyt, zal de winkel het prijsverschil terugbetalen via de klantenkaart. De journalisten kregen dus altijd de laagste prijs, maar ze moesten er wel zelf om vragen.

  • Dat betekent dus dat je als klant alsnog zelf op de hoogte moet zijn van de promoties in andere winkels. Toch doet Colruyt hier niets verkeerd, zolang de keten het prijsverschil terugbetaalt.
  • “Het is aan de consument zelf om aan te tonen dat de prijs van een bepaald goed op een bepaald tijdstip lager was bij de concurrent. Zo kun je de betrokken supermarkt vragen om de belofte na te komen door het verschil in prijs uit te betalen”, laat de FOD Economie weten. De overheidsdienst zegt nog “dat het altijd belangrijk is om na te gaan wat de exacte belofte is.”
    • Colruyt houdt bijvoorbeeld geen rekening met kortingen die Lidl-klanten in hun app krijgen. “Die app is strikt persoonlijk en je moet zelf aangeven welke kortingen je wilt gebruiken”, luidt de redenering.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.