Code oranje voor onweer over het hele land

Het weerinstituut KMI vaardigt zondagavond over heel België code oranje uit voor onweer. Dat betekent dat u waakzaam moet zijn en best niet in de buurt van dijken en kades komt.

Er trekken zondag volgens de website van het KMI ‘zeer actieve onweersbuien over Noord-Frankrijk en ons land’. Ze kunnen gepaard gaan met overvloedige regen, hagel en windstoten.

Daarom vaardigt het KMI code oranje uit in België tot 3 uur deze nacht. U vermijdt dus best dijken, kades en staketsels en de organisatie vraagt om waakzaam te blijven en de raadgevingen van de bevoegde overheid op te volgen. De regen zou lokale overstromingen kunnen veroorzaken.

Plaatselijk onweer

Zondagavond verwacht het KMI nog plaatselijke en soms intense onweersbuien. ’s Nachts verlaten de buien ons land via het noordoosten. Tijdens het tweede deel van de nacht verschijnen er opklaringen vanaf het westen, maar dan is er kans op nevel of mistbanken. De minima liggen tussen 13 graden in de Hoge Ardennen en 18 graden over het centrum en het westen.

Maandag klaart het op, maar het kan hier en daar nog wat onweerachtig zijn.

Hittegolf

De hittegolf is ondertussen nog wel bezig, maar er is geen code rood meer van kracht. Het merendeel van het land staat nu op code geel, wat betekent dat er maatregelen voor oudere of zwakkere mensen kunnen getroffen worden om hen meer te laten drinken of niet in de zon te laten komen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20