CO2-uitstoot Belgische elektriciteitsproductie stijgt na sluiting twee kernreactoren

CO2-uitstoot Belgische elektriciteitsproductie stijgt na sluiting twee kernreactoren
Tinne Van der Straeten (Groen) – Getty Images

Het is niet echt een verrassing, maar energie-expert Sam Hamel van de UGent heeft zijn eigen berekeningen gemaakt: de CO2-uitstoot uit de elektriciteitsproductie in het eerste semester is met 13 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar, meldt De Standaard. De voornaamste reden die wordt genoemd, is de sluiting van Doel 3 en Tihange 2.

In het nieuws: de CO2-uitstoot van de elektriciteitsproductie neemt toe in België.

  • Volgens de berekeningen van de onderzoeker heeft de sluiting van Doel 3 en Tihange 2 de CO2-uitstoot met 13 procent doen toenemen, van 148 naar 168 gram CO2 per kilowattuur.
  • In vergelijking met onze buurlanden is dit minder dan Nederland (349 gram) of Duitsland (486), die nog steeds kolencentrales gebruiken, maar veel meer dan nucleair Frankrijk (72).
  • De productie van hernieuwbare energie heeft meer dan een kwart van het verlies aan productie door Doel 3 en Tihange 2 gecompenseerd. De twee reactoren sloten in september 2022 en februari 2023.
  • Maar de productie van hernieuwbare energie blijft sterk variëren van maand tot maand. In februari 2023 was de CO2-uitstoot bijvoorbeeld 57 procent hoger dan een jaar eerder. Daarentegen waren de maanden juni (zonne-energie) en de maand juli (windenergie) zeer goed, wat leidde tot een daling van de uitstoot in de elektriciteitsproductie.

Het belangrijkste punt: een toename van de CO2-uitstoot tot minstens 2030.

  • Vanwege de aankomende sluiting van 5 van de 7 reactoren, schat Elia, de beheerder van het elektriciteitsnet, dat er tegen 2034 een extra capaciteit van 3,5 gigawatt moet worden gevonden.
  • Volgens de plannen van de Vivaldi-coalitie en minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) moet deze extra capaciteit worden verkregen uit nieuwe gascentrales, die als overgangsenergie naar 100 procent hernieuwbare energie moeten dienen.
  • Twee nieuwe gascentrales waren al gepland. Maar volgens sommige experts zal er minstens één extra nodig zijn.
  • Het gevolg is eenvoudig: de CO2-uitstoot zal aanzienlijk toenemen en pas vanaf 2030 beginnen te dalen, volgens de voorspellingen van Elia.
  • Een probleem voor de internationale doelstellingen van België? Niet echt, want de reductiedoelstellingen voor 2030 hebben in eerste instantie alleen betrekking op transport, lichte industrie, landbouw en huisvesting.

Conclusie: In de praktijk is het een toename van de uitstoot die vermeden had kunnen worden als we meer reactoren hadden verlengd dan alleen Doel 4 en Tihange 3. Dat was echter niet de keuze van de Vivaldi-coalitie, noch van de vorige regering, hoewel er sindsdien veel onzekerheden zijn geweest op de energiemarkt.

(as/evb)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.