Cloud seeding: manipuleren van het klimaat kan onvoorspelbare gevolgen hebben


Key takeaways

  • Marokko heeft 10 miljoen geïnvesteerd euro in een cloud seeding project om de regenval vanaf 2023 te verhogen.
  • Critici maken zich zorgen over de onvoorspelbare langetermijngevolgen van cloud seeding voor neerslagpatronen en regionale ecosystemen.
  • Internationale samenwerking wordt bepleit voor grondig onderzoek en effectbeoordelingen voordat dergelijke projecten worden uitgevoerd.

Vanwege een ernstige watercrisis in Noord-Afrika is Marokko een plan begonnen om de regenval te verhogen door middel van cloud seeding. Hierbij worden deeltjes in wolken gebracht om de vorming van regendruppels te stimuleren. De Marokkaanse regering heeft sinds 2023 ongeveer 10 miljoen euro geïnvesteerd in dit ambitieuze project.

Cloud seeding is geen nieuwe techniek; het wordt al tientallen jaren toegepast met wisselende resultaten. Sinds de jaren 1980 heeft Marokko verschillende methoden onderzocht om de watervoorziening te vergroten door middel van klimaatmodificatie, ook bekend als geoengineering. Hoewel dit initiatief de chronische droogte in Marokko wil verlichten, heeft het bezorgdheid gewekt bij buurlanden, met name Spanje.

Risico’s van cloud seeding

Experts waarschuwen dat het kunstmatig manipuleren van het klimaat onvoorspelbare gevolgen kan hebben op de lange termijn, zoals het beïnvloeden van neerslagpatronen en de daaruit voortvloeiende gevolgen voor de landbouw, biodiversiteit en watervoorraden in de hele regio. Potentiële risico’s zijn onder andere meer overstromingen en bodemerosie in onvoorbereide gebieden, verstoring van regionale ecosystemen en onzekerheid over de volledige reikwijdte van de langetermijneffecten.

Ceuta en Melilla, Spaanse autonome steden in Noord-Afrika, zijn het meest kwetsbaar voor mogelijke gevolgen van Marokko’s cloud seeding-inspanningen. Meer regenval kan leiden tot overstromingen en aardverschuivingen, waardoor zowel de bevolking als de infrastructuur in gevaar komen.

Internationale samenwerking en voorzorgsmaatregelen

In het licht van deze zorgen pleiten experts en internationale organisaties voor internationale samenwerking om klimaatverandering en waterbeheer gezamenlijk aan te pakken. Ze benadrukken het belang van grondig onderzoek en effectbeoordelingen voordat geoengineeringprojecten worden uitgevoerd, zodat het voorzorgsprincipe en billijke overwegingen worden gerespecteerd.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.