Cieltje Van Achter (N-VA) blijft tegen verbod op sociale media tot 16 jaar, maar wil “platformen ter verantwoording roepen”

Voor Vlaams minister Cieltje Van Achter (N-VA) is een verbod op sociale media voor jongeren tot 16 jaar niet nodig. Wel pleit ze voor “strikte regelgeving en bewuste begeleiding”.


Key Takeaways

  • Vlaams minister Cieltje Van Achter (N-VA) is geen voorstander van een verbod op sociale media voor jongeren tot 16 jaar.
  • Met die uitspraak reageert de minister op een discussie die sinds kort in Vlaanderen en andere landen steeds vaker opduikt.
  • Volgens haar moet er wel ingezet worden op mediawijsheid en een strengere regelgeving.

Wereldwijd is er de laatste maanden een discussie ontstaan over het verbieden van sociale media bij jonge tieners. In de meeste landen – zoals in België – is sociale media verboden tot 13 jaar. In Australië is die leeftijd recent al opgetrokken tot 16 jaar, en ook in Nederland en het Verenigd Koninkrijk leeft die discussie.

In Vlaanderen uitte Vlaams minister van Welzijn Caroline Gennez (Vooruit) recent haar bezorgdheid over sociale media bij jongeren. “Ik roep op om een serieus debat te voeren, binnen de samenleving en binnen deze regering, over een verbod op sociale media voor kinderen”, klonk het toen. De minister reageerde daarmee op onrustwekkende cijfers over zelfdoding, suïcidale gedachten en ernstig zelfbeschadigend gedrag bij jongeren.

Sociale media ook nuttig

Vlaams minister Cieltje Van Achter (N-VA) liet toen al weten geen voorstander te zijn van zo’n verbod en herhaalt dat deze week opnieuw in een opiniestuk in De Morgen. Volgens Van Achter heeft sociale media ook veel voordelen. Zo helpt het bijvoorbeeld jongeren die geïsoleerd zijn, zorgt het voor zelfexpressie en vriendschappen en kan zelfs voor sommigen een reddingsboei zijn. Dat laatste blijkt overigens ook uit een onderzoek van de Universiteit van Amsterdam.

Bovendien is een verbod volgens de minister ook zinloos. Zij vreest dat jongeren hun gebruik anders zullen verbergen, waardoor er nog minder controle op is. Bovendien zal een verbod er ook voor zorgen dat socialemediaplatformen geen inspanning meer doen om jongeren te beschermen.

Mediawijsheid

Cieltje Van Achter roept daarentegen wel op om in te zetten op mediawijsheid. “Zo maken we onze jongeren wegwijs in de werking van algoritmes, leren we ze verantwoord om te gaan met sociale media, en brengen we ze bij hoe ze moeten reageren op ongepast gedrag”, zegt ze.

Ook ouders dragen verantwoordelijkheid, zeker wanneer ze hun kinderen zichtbaar maken op sociale media. Mediawijsheid betekent ook: bewust omgaan met de digitale voetafdruk die je als volwassene creëert – vaak nog vóór een kind zelf kan kiezen wat het wil delen. Mediawijsheid is geen vak dat je ooit ‘af’ hebt. Het is een levenslange vaardigheid waarin we als samenleving blijvend moeten investeren.

Regelgeving

Naast begeleiding wil Van Achter ook nog meer inzetten op strikte regelgeving. Die richtlijnen moeten vanuit Europa komen. De minister is momenteel zelf ook in gesprek met socialemediaplatformen over bijkomende maatregelen en initiatieven ter bescherming van minderjarigen.

Wie met vragen zit over zelfdoding, of nood heeft aan een gesprek, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de site www.zelfmoord1813.be.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!