Chiptekort dikt wachttijden iPhone 13; aandeel Apple daalt

Het duurt steeds langer voor een halfgeleider om van fabriek naar consument te gaan. Daardoor verlaagt Apple zijn geplande productiedoelstellingen voor iPhone 13 in 2021 met maar liefst 10 miljoen eenheden. Dat bevestigen bronnen aan Bloomberg

Het bedrijf had verwacht 90 miljoen nieuwe iPhone-modellen te produceren in de laatste drie maanden van het jaar. Apple vertelt zijn productiepartners nu dat het totaal lager zal uitvallen omdat Broadcom en Texas Instruments niet genoeg onderdelen kunnen leveren.

De technologiegigant is een van ’s werelds grootste inkopers van chips en bepaalt het jaarlijkse ritme voor de toeleveringsketen van elektronica. Maar zelfs met zijn grote koopkracht heeft Apple te kampen met dezelfde verstoringen in de toelevering die sectoren over de hele wereld hebben geteisterd. Grote chipfabrikanten hebben gewaarschuwd dat de vraag volgend jaar, en mogelijk ook daarna, groter zal blijven dan het aanbod.

Chiptekort heeft ook impact op Apple-aandelen

Het volume van Apple-aandelen daalde met maar liefst 1,6 procent tot 139,27 dollar nadat Bloomberg over het nieuws had bericht. Het aandeel is dit jaar met 6,6 procent gestegen tot het slot van dinsdag.

De ellende van Apple laat zien dat zelfs de koning van de tech-wereld niet immuun is voor wereldwijde tekorten die door de pandemie zijn verergerd. Het bedrijf heeft niet alleen te maken met een krappe beschikbaarheid van iPhones, maar heeft ook moeite om genoeg van de Apple Watch Series 7 en andere producten te maken. 

Wachttijd steeds langer

Er zijn ook tekenen dat de chipschaarste erger wordt. De doorlooptijd in de industrie – dat is de tijd tussen het plaatsen van een bestelling chips en de levering ervan – steeg voor de negende maand op rij tot een gemiddelde van 21,7 weken in september. Dat blijkt uit  gegevens van Susquehanna Financial Group.

Los daarvan kan de aanhoudende energiecrisis in China de kopzorgen van de iPhone-maker nog vergroten. Apple-leverancier TPK Holding zei vorige week dat dochterondernemingen in de zuidoostelijke Chinese provincie Fujian hun productieschema aanpasten, vanwege de stroombeperkingen van de lokale overheid. Dat gebeurde minder dan twee weken nadat iPhone-bouwer Pegatron energiebesparende maatregelen nam om dezelfde reden.

(lp)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.