Vijf maanden na de introductie op de beurs in New York overweegt de Chinese taxi-app Didi om de beursnotering aldaar te schrappen. Volgens het persagentschap Reuters hebben de Chinese toezichthouders het bedrijf gedwongen om zo’n drastische stap te zetten.
Didi heeft, ondanks de Amerikaanse beursintroductie vijf maanden geleden, allesbehalve een topjaar achter de rug. Net zoals veel andere Chinese techbedrijven wordt de taxi-app om de haverklap geconfronteerd met nieuwe regels die worden opgelegd door de autoriteiten. Voorts is de Chinese overheid geen al te grote fan van de Amerikaanse beursgang.
Chinese toezichthouders voeren de druk op
Didi ging door met een beursgang van 4,4 miljard dollar in de VS, ondanks het feit dat het bedrijf gevraagd was om de beursgang op te schorten terwijl een onderzoek naar de gegevensverwerking van de onderneming werd uitgevoerd. Omdat de taxi-app niet wou luisteren naar de Chinese autoriteiten beval de Cyberspace Administration of China (CAC) aan de app stores Didi’s mobiele apps te verwijderen en zei tegen het bedrijf dat het moest stoppen met het registreren van nieuwe gebruikers.
Het ziet er nu naar uit dat China alsnog zijn zin zal krijgen, want Didi overweegt om de Amerikaanse beurs te verlaten. Volgens bronnen van Reuters hebben Chinese toezichthouders Didi onder druk gezet een plan te bedenken om de notering op de New York Stock Exchange te schrappen vanwege zorgen over de gegevensbeveiliging.
“Na zorgvuldig onderzoek zal de onderneming onmiddellijk beginnen met het schrappen van de notering op de beurs van New York en met de voorbereidingen voor een notering in Hongkong”, liet Didi vrijdag weten via Weibo, het Chinese alternatief voor Twitter.
Ook de Verenigde Staten werken aan beperkingen
Didi heeft momenteel nog geen toelichting gegeven bij de plannen, maar zei in een afzonderlijke verklaring dat op een geschikt moment een stemming onder aandeelhouders te zullen organiseren en ervoor te zullen zorgen dat de aandelen die van het bedrijf in New York zijn genoteerd, zouden kunnen worden omgezet in “vrij verhandelbare aandelen” op een andere internationaal erkende beurs.
De beslissing van Didi kan ook een impact hebben op andere Chinese bedrijven. Bedrijven die bijvoorbeeld een notering op de Amerikaanse beurs ambieren, zullen nu eventueel overwegen om dat niet te doen. Ook bedrijven die al op de New York Exchange noteren, zullen misschien hun status als in de VS beursgenoteerde onderneming herevalueren.
Ondertussen onderzoekt Washington of meer beperkingen zouden kunnen worden opgelegd aan Chinese bedrijven die op de Amerikaanse beurzen noteren. De U.S. Securities and Exchange Commission (SEC) heeft de laatste hand gelegd aan regels die haar in staat stellen buitenlandse aandelen van de beurs te halen als jzij niet aan de auditvereisten voldoen.
(mah)