Chinese politiebureaus in Nederland illegaal verklaard: “Passende actie zal ondernomen worden”

Chinese politiebureaus in Nederland illegaal verklaard: “Passende actie zal ondernomen worden”
(Getty Images)

Er zouden sinds 2018 twee illegale Chinese politiebureaus in Nederland zijn. De autoriteiten zetten via die bureaus Chinezen in het buitenland onder druk.

Waarom is dit belangrijk?

China heeft de afgelopen jaren tientallen overzeese politiebureaus geïnstalleerd in het Westen. Via die kantoren, waar vrijwilligers werk uitvoeren dat hen opgelegd wordt vanuit China, worden Chinezen in Europa beschuldigd van misdaden en “overtuigd” via vrienden en familie om voor het gerecht te verschijnen in hun thuisland. Duizenden Chinezen zouden onder druk van die politiebureaus al teruggekeerd zijn. Het is een signaal dat Beijing geen rekening houdt met grenzen om de controle over zijn bevolking op te voeren.

De details: Zowel Amsterdam als Rotterdam zouden een Chinees politiebureau hebben.

  • Die zouden er zeker sinds 2018 gevestigd zijn, weet RTL Nieuws.
  • Verschillende Nederlandse bronnen bevestigen nu dat die politiebureaus door het ministerie van Buitenlandse Zaken behandeld worden als illegale bolwerken.
  • “Passende actie zal ondernomen worden. We nemen dit heel serieus”, zo laat het ministerie optekenen door NU.nl.

Ook nog: In Europa zouden er minstens 36 van deze politiebureaus zijn.

  • Het was de Irish Times die eind september een artikel wijdde aan de ontdekking van een Chinees overzeespolitiebureau in Dublin. De bal ging toen aan het rollen in de media.
  • Nochtans was het bestaan van die bureaus al langer bekend, ook bij de lokale autoriteiten.
  • Omdat het verzamelen van inlichtingen over gemigreerde Chinezen en het benaderen van hen vooral werd uitgevoerd door “vrijwilligers”, had de Ierse politie moeite met de zaak.
  • Nederland oordeelt echter dat deze activiteiten illegaal zijn. Bovendien blijken die “vrijwilligers” vooral ex-militairen of voormalige medewerkers van inlichtingendiensten te zijn, schrijft de Nederlandse pers.

Genoteerd: De politiebureaus werden gesticht door twee Chinese regio’s.

  • De stad Fuzhou en de Qingtian-regio van de Chinese provincie Zhejiang zouden het gros van de politiebureaus in het Westen geopend hebben. Dit zijn dan ook regio’s die traditioneel veel migratie zien.
  • Er zouden echter 10 andere provincies zijn die toestemming kregen van Beijing om dergelijke vestigingen te openen.
  • Mensenrechtenactivisten vrezen dat de politiebureaus worden gebruikt om Chinese gemeenschappen in het buitenland te beïnvloeden en te controleren vanuit China.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.