De werkloosheidsgraad bij de Chinese jongeren is ongezien hoog. Veel afgestudeerden die geen werk vinden, kiezen ervoor om thuis te blijven wonen en voor hun ouders allerhande taken uit te voeren. Ze krijgen daarvoor een maandloon.
Opvallende tendens in China: jongeren krijgen een loon om thuis te blijven wonen

Waarom is dit belangrijk?
Bijna acht maanden na het einde van het zerocovidbeleid blijft de verhoopte economische boom in China nog altijd uit. Dat komt onder meer omdat de binnenlandse consumentenvraag bijzonder zwak blijft. Daarenboven kampt het land met een tekort aan geschoolde arbeiders in zijn fabrieken en zijn er te weinig "gepaste" jobs voor zijn buitensporig aantal afgestudeerden.De context: Veel afgestudeerden in China hebben moeite om een job te vinden.
- De werkloosheidsgraad onder jongeren tussen 16 en 24 jaar die in stedelijke gebieden wonen, bereikte vorige maand met 21,3 procent een recordhoogte.
- Tot deze leeftijdsgroep behoren zowel mensen die ondergekwalificeerd zijn om in gemoderniseerde fabrieken te werken als – bovenal – jonge afgestudeerden die op zoek zijn naar hun droombaan. Het land bereidt zich ook voor op 11,6 miljoen nieuwe afgestudeerden die deze zomer de arbeidsmarkt betreden. Dat is een recordaantal.
- Jongeren gaan daarom op zoek naar creatieve oplossing om toch een inkomen te generen. Zo zijn de, zoals de Amerikaanse nieuwssite CNN het beschrijft, “fulltime kinderen” aan een opmars bezig.
Werken voor de ouders
Het is niet de bedoeling dat de jongeren gewoon thuisblijven en luieren. Neen, er wordt verwacht dat ze allerhande taken uitvoeren voor hun ouders, zoals boodschappen doen. Volgens de profielen die door CNN zijn geïnterviewd, kan “het maandloon” oplopen tot 6.000 yuan, oftewel 835 Amerikaanse dollar, wat wordt beschouwd als een degelijk loon voor de Chinese middenklasse.
- Hoeveel jongeren maken zo’n keuze? Blijkbaar heel veel, volgens Zhang Dandan, hoofddocent aan de Universiteit van Peking, die er een opiniestuk over schreef op de nieuwssite Caixin. Hij schat hun aantal op 16 miljoen.
- Die jongeren zijn echter niet op zoek naar werk, dus worden ze niet opgenomen in de officiële werkloosheidscijfers. Als dat het geval zou zijn, zou het percentage werkzoekenden in hun leeftijdscategorie naar schatting stijgen tot 45,6 procent.
- Het concept slaat aan, aangedreven door sociale netwerken, waar groepen jongeren die tijdelijke levensstijlkeuze kunnen bespreken terwijl ze wachten op een meer toegankelijke arbeidsmarkt. Ze benadrukken dat ze geen verwende kinderen zijn. Ze voegen eraan toe dat er ook heel veel volwassenen zijn met een job die op financieel vlak nog afhankelijk zijn van hun ouders.
Getraumatiseerd door de pandemie, in de steek gelaten door de economie
- Ook de coronapandemie heeft ervoor gezorgd dat veel jongeren beslissing om aan de slag te gaan als een “fulltime kind”. Na twee zeer moeilijke jaren hechten de Chinezen veel meer waarde aan de tijd die ze met hun familie doorbrengen.
- Maar naast de sociologische redenen is er de primaire oorzaak van dit fenomeen: de economie. Die blijft maar slabakken, ondanks het lossen van de strikte coronamaatregelen. Daardoor hebben veel jongeren geen andere keuze dan thuis te blijven wonen. Ze hebben simpelweg de financiële middelen niet om op eigen benen te staan. Het grote probleem is dat die “fulltime kinderen” de economische groei niet stimuleren. Bovendien ontwikkelen ze geen vaardigheden die hen kunnen helpen om een job te vinden, of lopen ze opportuniteiten mis omdat ze niet actief op zoek zijn naar werk. Dat vergroot de kans dat ze langdurig werkloos blijven.
(ns)