1. Minder dan 10 jaar geleden had China geen enkele hogesnelheidstrein (HST). Vandaag ligt er een netwerk van 20.000 km HST-sporen, meer dan wat in de rest van de wereld gecombineerd ligt. Tegen 2025 komt daar nog eens 15.000 km bij.
2. De drukste bezochte lijn verbindt Beijing met Shanghai en werd in 2011 ingehuldigd. Dat tekende het begin van een nieuw tijdperk, dat wordt gekenmerkt door een steeds beter verbonden economie. China telt 3 mega-metropolen inzake bevolking:
- de zone rond Beijing in het noorden,
- Shanghai in het oosten,
- en Guangzhou, de hoofdstad van de provincie Guangdong in het zuiden.
3. In alle drie deze regio’s is het dagelijkse leven zich steeds meer op deze HST’s gaan richten.
4. Het Chinese treinverkeer was vroeger traag, onregelmatig en overbevolkt. Vandaag ontwikkelen zich in elk van deze drie mega-steden reizigerscorridors. Dat mag niet verbazen, want het vastgoed in de voorsteden en gemeenten is er een pak goedkoper (in de stad Kunshan in de regio Shanghai kost een huis al snel 70% minder en de HST verbindt beide steden op 19 minuten voor een ticketprijs van +/- 3 euro.) [media-credit name=”© Edz’sta” link=”https://www.flickr.com/photos/peoplezchronicles/” align=”aligncenter” width=”1024″][/media-credit]
5. 75 miljoen Chinezen leven vandaag op minder dan een uur per HST reizen van een van deze 3 steden.
6. Uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de passagiers die op de drukste lijnen worden vervoerd de reis niet zouden hebben gemaakt zonder de HST. 7. Volgens de Wereldbank zijn de voordelen die de HST de Chinese economie heeft gebracht ‘zeer aanzienlijk’ en wordt de productiviteitswinst in de Chinese kustregio’s geschat op 10%. 8. Volgens de OESO kost het 90% meer om sporen te bouwen voor treinen die 350 km/uur reizen dan voor treinen die 250 km/uur halen. De rijkelandenclub acht de bouw van het eerste type wel gerechtvaardigd voor lijnen die 100 miljoen mensen per jaar vervoeren met reistijden van 5 uur of minder, zoals de lijn die Beijing met Shanghai verbindt. 9. De kosten lopen op: de China Railway Corporation, de lokale NMBS zeg maar, heeft een schuld van 4.000 miljard yuan, het equivalent van 6% van het Chinese bbp. Zes van de lijnen maken winst, met het traject Beijing – Shanghai als het meest rendabele, met een omzet van 6,6 miljard yuan (900 miljoen euro). Deze reis neemt 5 uur in beslag, hetzelfde traject per wagen duurt gemiddeld 14 uur. In de minder bevolkte regio’s daarentegen worden mega-verliezen geboekt.
10. Een Chinese hogesnelheidstrein haalde in 2010 tijdens een testrit op de lijn tussen Beijing en Shanghai een snelheid van 486 kilometer per uur, een Chinees record voor een commerciële trein.
Geen absoluut record, want een Franse TGV haalde tijdens een testrit in 2007 een snelheid van 574 km/uur, terwijl een Japanse trein in 2003 al eens 581 kilometer/uur reed. Nadat in 2011 een HST crashte door een defect in de signalering en daarbij 40 dodelijke slachtoffers maakte, werden de topsnelheden aangepast van gemiddeld 350 km/uur tot 300 km/uur. Sinds dan hebben zich geen noemenswaardige problemen meer voorgedaan. [media-credit name=”© Cory Doctorow” link=”https://www.flickr.com/photos/doctorow/” align=”aligncenter” width=”1024″][/media-credit]