De Chinese economie is in het eerste kwartaal van dit jaar gegroeid met 4,8 procent. Dat is meer dan wat de economen voor ogen hadden. Ondanks een sterke start van 2022 ziet de toekomst er niet rooskleurig uit voor het Aziatische land.
China heeft zijn start dit jaar niet gemist. De economische groei in het eerste kwartaal kwam uit op 4,8 procent. Dat zijn 40 basispunten meer dan wat de economen hadden voorspeld. In het vierde kwartaal van 2021 tekende het Chinese bureau voor de Statistiek een stijging op van 4 procent.
Ondanks de groeiversnelling in het eerste kwartaal van dit jaar ziet de toekomst er niet bepaald rooskleurig uit voor China. De sterke start van 2021 heeft het land voornamelijk te danken aan de toename van de economische activiteiten gedurende de eerste twee maanden. De gezinsconsumptie is in maart bijvoorbeeld gedaald met 3,5 procent.
Strikte lockdownregels in China
Door de heropflakkering van de coronacrisis in China gelden er opnieuw zeer strikte lockdownregels in het land. We mogen de impact daarvan op de economische groei niet onderschatten. In het eerste kwartaal van 2020, de start van de coronapandemie, was de Chinese economie met maar liefst 6,8 procent gekrompen.
“Wij moeten ons ervan bewust zijn dat, nu de binnenlandse en internationale omstandigheden steeds ingewikkelder en onzekerder worden, de economische ontwikkeling met grote moeilijkheden en uitdagingen wordt geconfronteerd”, laat het Chinese bureau voor de Statistiek in een persmededeling weten.
Ook de werkloosheidscijfers zijn in maart gestegen. Het werkloosheidscijfer in 31 grote Chinese steden steeg van 5,4 procent in februari tot 6 procent in maart, het hoogste cijfer sinds 2018. “Dit wijst erop dat het werkloosheidsprobleem in de grote steden ernstiger is geworden dan toen de coronapandemie in 2020 begon”, merkt Zhiwei Zhang, hoofdeconoom bij de vermogensbeheerder Pinpoint Asset Management, op in een reactie aan de Amerikaanse nieuwssite CNBC. “Door een nieuwe golf van coronabesmettingen gelden er in Shanghai en enkele andere steden sinds eind maart strenge lockdownregels. Daarom zal de economische groeivertraging in april nog erger zijn.”
5,5 procent groei als doelstelling
Verschillende internationale bedrijven, waaronder Apple en Samsung, hebben hun lokale activiteiten in onder meer Shanghai tijdelijk moeten staken. “Wij denken dat de macro-economische gevolgen van de sluitingen in China vrij groot kunnen zijn en de markt houdt daar nog geen rekening mee”, waarschuwden de economen van de vermogensbeheerder Bernstein eerder al.
Michael Song, een econoom van de Chinese universiteit van Hongkong, en vier collega’s van andere Chinese en Amerikaanse universiteiten, sluiten niet uit dat China’s bbp met 3 procent kan dalen als Shanghai een maand op slot blijft. De situatie kan zelfs verergeren als nog meer Chinese steden de opdracht krijgen van Peking om een lockdown in te voeren.
China streeft dit jaar naar een economische groei van 5,5 procent. De kans dat het land die doelstelling zal halen, is gezien de huidige situatie zeer klein. Daar komt nog eens bij dat de oorlog in Oekraïne ook gevolgen heeft voor China. Door de hoge inflatie wordt er minder geconsumeerd in het Westen, waardoor er ook minder wordt ingevoerd uit China. Iris Pang, econoom bij ING, verwacht dat de Chinese economie dit jaar met 4,6 procent zal groeien.
(jvdh)