Chinese e-autobouwer Xpeng valt Tesla op eigen terrein aan

Xpeng Motors, een Chinese maker van elektrische wagens, heeft 400 miljoen dollar opgehaald ter voorbereiding van een beursgang. Xpeng wordt gezien als een solide concurrent voor Tesla, en mikt strijdvaardig op een plekje op de Amerikaanse beurzen.

Oorspronkelijk was het de bedoeling om met deze kapitaalronde 300 miljoen dollar in kas te krijgen. Maar een last-minute investeerder heeft het totaal verhoogd naar 400 miljoen dollar, weet CNBC. Vorige maand tankte het bedrijf al 500 miljoen dollar.

900 miljoen op 2 maanden

De nieuwe investeerders in Xpeng zijn de Chinese e-commercereus Alibaba en de staatsfondsen van Qatar (Qatar Investment Authority) en Abu Dhabi (Mubadala). Blijft de vraag wat de bedoeling is van die 900 miljoen dollar. In de wandelgangen klinkt steeds duidelijker dat Xpeng zich klaarzet voor een beursintroductie. Niet in China, maar in New York. Op welke beurs Xpeng zich precies wil laten zetten, is niet duidelijk.

Het zou niet de eerste keer zijn. Vorige week trok het Chinese Li Auto nog naar de beurs. Ook Nio is te vinden n de Verenigde Staten. De aandelen van die bedrijven doen het ook stuk voor stuk goed. Het aandeel van Nio steeg met een indrukwekkende 239 procent dit jaar. Sinds zijn debuut koerst het aandeel van Li Auto al 45 procent hoger. Koning Tesla doet er jaar op jaar 237 procent bij.

Amerikaanse beurzen voor Chinese bedrijven

En nu dus Xpeng, als volgende voorbeeld van een Chinees bedrijf dat geld ruikt in de Verenigde Staten. Want daar staan ze genoteerd naast Tesla, wat het eigen project des te aantrekkelijker maakt.

Er zijn in China intussen erg veel makers van elektrische wagens opgedoken, dankzij het subsidiebeleid van de staat. Enkelen, zoals Xpeng, Nio en Li, maken nu ook het mooie weer buiten China.

Tegelijk is de spanning tussen de Verenigde Staten en China nog nooit zo hoog geweest. Dat kan impact hebben op Chinese bedrijven die op de Amerikaanse beurs willen staan. In mei kwam er bijvoorbeeld nog wetgeving die het vergrootglas werpt op Chinese bedrijven. Als er onregelmatigheden worden opgemerkt, worden ze zonder pardon van de beurs gegooid.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.