Key takeaways
- China’s centrale bank hervatte goudaankopen in november na een onderbreking van zes maanden.
- De People’s Bank of China voegde 160.000 ounces toe aan haar reserves, wat het totaal op 72,96 miljoen ounces bracht.
- De aanhoudende aankopen door de centrale banken zullen naar verwachting nog enkele maanden aanhouden, waardoor de wereldwijde vraag naar goud zal toenemen.
Goudaankopen
De centrale bank van China hervatte de goudaankopen in november na een onderbreking van zes maanden. Dit markeert een terugkeer naar de accumulatie van edelmetaal waarvan experts verwachten dat het zal aanhouden te midden van de escalerende handelsspanningen met de Verenigde Staten.
Vladimir Zernov, marktanalist bij FX Empire, legde uit dat China geduldig had gewacht op een daling van de goudprijs, met het doel om zijn reserves op lagere niveaus te vergroten. Deze prijsdip bleef echter uit, waardoor de People’s Bank of China (PBOC) in november opnieuw in de markt stapte toen de prijzen een niveau bereikten dat aantrekkelijk genoeg werd geacht. Deze stap werd gevolgd door een rally in de goudprijzen, toen de PBOC 160.000 ounces aan haar reserves toevoegde, wat het totaal op 72,96 miljoen ounces bracht.
Geopolitieke onzekerheden
Zernov schrijft deze opleving in de Chinese goudaankopen toe aan een bredere trend van diversificatie bij de centrale banken, gedreven door geopolitieke onzekerheden en het assertieve economische beleid van de Amerikaanse regering. Hij suggereert dat de overwinning van president Trump in de verkiezingen van 2016, in combinatie met de daaropvolgende intensivering van sancties tegen verschillende landen, deze verschuiving naar diversificatie van reserves weg van Amerikaanse staatsschulden heeft aangewakkerd.
Deze strategische zet van China zal naar verwachting nog enkele maanden aanhouden, waardoor de wereldwijde vraag naar goud zal toenemen. Ondanks deze hernieuwde interesse hebben de goudprijzen nog geen historische hoogtepunten bereikt, mogelijk als gevolg van winstnemingen door handelaren in de aanloop naar de komende beleidsbeslissing van de Federal Reserve en een recente stijging van de rente op staatsobligaties, die doorgaans een neerwaartse druk uitoefenen op de goudprijzen.
Aanhoudende aankopen door centrale banken
Vooruitkijkend handhaaft Zernov zijn bullish vooruitzichten voor goud, waarbij hij benadrukt dat aanhoudende aankopen door centrale banken een belangrijke aanjager van marktkracht zullen blijven. Hoewel het psychologische niveau van 3.000 dollar misschien niet wordt bereikt voor het einde van het jaar, gelooft hij dat het haalbaar is tegen 2025. De prestaties van goud op maandag toonden deze voortdurende dynamiek, met prijzen die aanvankelijk stegen tot boven 2.664,47 dollar per ounce voordat ze neerstreken rond 2.651,87 dollar, wat een bescheiden dagelijkse winst van 0,12 procent weerspiegelde.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!