China’s dominantie in zeldzame aardmetalen zet VS onder druk

China’s dominantie in zeldzame aardmetalen zet VS onder druk
De Chinese president Xi Jinping – (Photo by PETER KLAUNZER / POOL / AFP) (Photo by PETER KLAUNZER/POOL/AFP via Getty Images)

Key takeaways

  • China controleert ongeveer 61 procent van de wereldwijde productie van zeldzame aardmetalen en maar liefst 92 procent van de verwerking.
  • De VS is sterk afhankelijk van China voor de levering van zware zeldzame aardmetalen, die cruciaal zijn voor defensietoepassingen.
  • President Trump heeft een onderzoek gelast naar de risico’s voor de nationale veiligheid door de afhankelijkheid van buitenlandse kritieke mineralen.

De voortdurende handelsoorlog tussen China en de VS is verder geëscaleerd en omvat nu exportbeperkingen op zeldzame aardmineralen.

Deze elementen zijn niet echt zeldzaam, maar wel essentieel voor verschillende high-tech producten, variërend van elektronica en motoren voor elektrische voertuigen tot medische apparatuur en defensietechnologieën. China heeft een bijna-monopolie op de winning en raffinage van deze mineralen en controleert ongeveer 61 procent van de wereldwijde productie en maar liefst 92 procent van de verwerking.

Een strategisch bedrijfsmiddel

Deze dominantie komt voort uit tientallen jaren van strategische overheidsinvesteringen en beleid dat prioriteit geeft aan de ontwikkeling van zeldzame aardmetalen. China’s vermogen om concurrenten te onderbieden en bijna elk stadium van de waardeketen te controleren, heeft het land een aanzienlijke hefboomwerking gegeven.

Als reactie op de Amerikaanse invoerheffingen heeft China onlangs beperkingen opgelegd aan de uitvoer van zeven belangrijke zeldzame aardmetalen, voornamelijk “zware” zeldzame aardmetalen die cruciaal zijn voor defensietoepassingen. Hierdoor zijn speciale exportvergunningen nodig voor bedrijven die deze materialen uit China willen verzenden.

Geopolitieke gevolgen

De gevolgen voor de VS zijn aanzienlijk. Zware zeldzame aardmetalen zijn een integraal onderdeel van militaire hardware zoals raketten en radarsystemen. De VS zijn voor hun bevoorrading sterk afhankelijk van China, en deze verstoring zou kunnen leiden tot tekorten, productievertragingen en prijsstijgingen in verschillende industrieën.

Hoewel de VS over één operationele mijn voor zeldzame aardmetalen beschikt, heeft het land niet de capaciteit om zware zeldzame aardmetalen zelfstandig te verwerken. Historisch gezien was de VS een toonaangevende producent van magneten van zeldzame aardmetalen, maar de Chinese dominantie op het gebied van schaal en kosten leidde tot de ondergang van Amerikaanse bedrijven in deze sector.

Trump wil onderzoek

Het recente bevel van president Trump om een onderzoek in te stellen naar de risico’s voor de nationale veiligheid door de afhankelijkheid van buitenlandse kritieke mineralen benadrukt de urgentie van de situatie. Hij heeft ook gezocht naar alternatieve bronnen zoals Oekraïne en Groenland, hoewel zijn agressieve diplomatieke aanpak potentiële partners van zich kan hebben vervreemd.

De VS staan voor een enorme uitdaging: ze hebben hun belangrijkste leverancier tegen zich in het harnas gejaagd en tegelijkertijd de relaties met andere landen, die alternatieven zouden kunnen bieden, onder druk gezet. Dit maakt de VS kwetsbaar en onderstreept de complexe geopolitieke implicaties van het vertrouwen op één land voor essentiële grondstoffen.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

03:00