Markten:
Markten inladen...

DINSDAG 27 OKT

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

China’s duurste appartementen zijn te klein voor… mensen

Logo Business AM

30/09/2016 | Dominique Dewitte | 2 min leestijd

Chinese steden worden al geruime tijd met huisvestingsproblemen geconfronteerd. Beschikbare immobiliën zijn er dan ook bijzonder duur.

Voor een groot deel van de bevolking is een woonplaats in de stad onbetaalbaar. In de zuidelijke stad Shenzhen biedt projectontwikkelaar Shahe Shiye inmiddels miniflats met een oppervlakte van zes vierkante meter aan voor een bedrag van 1 miljoen yuan of 150.000 dollar. De miniflats omvatten en badkamer, keuken, wandkasten en een opklapbaar bed. De kostprijs van de miniflat ligt tweeënhalf keer hoger dan de gemiddelde vastgoedtarieven die in Shenzhen worden gehanteerd. De vraagprijs ligt ook boven de vastgoedtarieven in de hoofdstad Peking.

Betaalbaarheid

De vastgoedprijzen zijn in Shenzhen tijdens de eerste drie maanden van dit jaar met 63 procent gestegen. Daarmee laat de de stad de sterkste groei van de wereldwijde vastgoedsector optekenen, gevolgd door Shanghai (30,5 procent) en Nanjing (17,8 procent). Gemiddeld kost een woning in Shenzhen bijna 60.000 yuan of nagenoeg 9.000 dollar per vierkante meter. Daarmee is Shenzhen één van de duurste immobiliënmarkten van de hele wereld. Het gemiddelde maandinkomen in Shenzhen bedroeg tijdens het eerste kwartaal van dit jaar 13.283 yen. Dat betekende een stijging met 10 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. chinese-apartment-shenzen Volgens de Chinese vastgoedconsulent E-House was er nochtans heel wat interesse gebleken voor de miniflats. “Door de kleinere oppervlaktes kunnen meer gezinnen zich de aankoop en de afbetaling veroorloven, al kan hier wel gewag gemaakt worden van een extreem fenomeen,” merkt Yan Yuejin, onderzoeksdirecteur van E-House, op tegenover het magazine Forbes. Volgens hem is vastgoed met kleinere oppervlaktes in China echter wel een trend. Onder meer in dure metropolen zoals Peking of Shanghai worden daarbij kleinere appartementen met onder meer een gezamenlijke keuken en badkamer aangeboden. De verkoop van de miniflats in Shenzhen is inmiddels wel door de autoriteiten verboden. In China moet een residentie minstens een oppervlakte van 22 vierkante meter tellen. (mah)


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  42.983.766
 • Aantal
  doden
  1.153.553
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810
Biden vs Trump
AMERIKAANSE VERKIEZINGEN
Volg het hier LIVE elke dag
 • Wie wint de Amerikaanse verkiezingen?

  Biden vs Trump
Logo Business AM

Business AM | Stocks