China’s duurste appartementen zijn te klein voor… mensen

Chinese steden worden al geruime tijd met huisvestingsproblemen geconfronteerd. Beschikbare immobiliën zijn er dan ook bijzonder duur.

Voor een groot deel van de bevolking is een woonplaats in de stad onbetaalbaar. In de zuidelijke stad Shenzhen biedt projectontwikkelaar Shahe Shiye inmiddels miniflats met een oppervlakte van zes vierkante meter aan voor een bedrag van 1 miljoen yuan of 150.000 dollar. De miniflats omvatten en badkamer, keuken, wandkasten en een opklapbaar bed. De kostprijs van de miniflat ligt tweeënhalf keer hoger dan de gemiddelde vastgoedtarieven die in Shenzhen worden gehanteerd. De vraagprijs ligt ook boven de vastgoedtarieven in de hoofdstad Peking.

Betaalbaarheid

De vastgoedprijzen zijn in Shenzhen tijdens de eerste drie maanden van dit jaar met 63 procent gestegen. Daarmee laat de de stad de sterkste groei van de wereldwijde vastgoedsector optekenen, gevolgd door Shanghai (30,5 procent) en Nanjing (17,8 procent). Gemiddeld kost een woning in Shenzhen bijna 60.000 yuan of nagenoeg 9.000 dollar per vierkante meter. Daarmee is Shenzhen één van de duurste immobiliënmarkten van de hele wereld. Het gemiddelde maandinkomen in Shenzhen bedroeg tijdens het eerste kwartaal van dit jaar 13.283 yen. Dat betekende een stijging met 10 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. chinese-apartment-shenzen Volgens de Chinese vastgoedconsulent E-House was er nochtans heel wat interesse gebleken voor de miniflats. “Door de kleinere oppervlaktes kunnen meer gezinnen zich de aankoop en de afbetaling veroorloven, al kan hier wel gewag gemaakt worden van een extreem fenomeen,” merkt Yan Yuejin, onderzoeksdirecteur van E-House, op tegenover het magazine Forbes. Volgens hem is vastgoed met kleinere oppervlaktes in China echter wel een trend. Onder meer in dure metropolen zoals Peking of Shanghai worden daarbij kleinere appartementen met onder meer een gezamenlijke keuken en badkamer aangeboden. De verkoop van de miniflats in Shenzhen is inmiddels wel door de autoriteiten verboden. In China moet een residentie minstens een oppervlakte van 22 vierkante meter tellen. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20