China heeft een voorstel gedaan voor een staakt-het-vuren in Oekraïne. Het plan lijkt echter op voorhand al dood en begraven.
Chinees plan voor staakt-het-vuren in Oekraïne kan op forse kritiek rekenen

Waarom is dit belangrijk?
China neemt al sinds het begin van de oorlog in Oekraïne een ambigue houding in. Hoewel het beweert neutraal te zijn, heeft president Xi Jinping intussen al minstens vier keer gesproken met de Russische dictator Vladimir Poetin. Van een telefoontje naar de Oekraïense president Volodymyr Zelensky is tot nu toe echter geen sprake, waardoor duidelijk wordt aan wiens kant Xi écht staat.In het nieuws: Het plan, dat vrijdag werd gepubliceerd, leunt sterker aan bij de Russische belangen dan bij de Oekraïense.
- Er is sprake van een wapenstilstand waarbij de huidige frontlinies behouden blijven. Dat zou ervoor zorgen dat Russische troepen een deel van het Oekraïense territorium dat zij momenteel bezetten, zouden behouden.
- China roept ook op om alle sancties tegen Rusland die niet door de Verenigde Naties (VN) zijn ondersteund, op te heffen. Rusland heeft echter vetorecht binnen de VN.
- “Alle partijen moeten Rusland en Oekraïne steunen om zo snel mogelijk in dezelfde richting te werken en de rechtstreekse dialoog te hervatten, zodat de situatie geleidelijk aan kan de-escaleren en uiteindelijk een algemeen staakt-het-vuren kan worden bereikt”, klinkt het.
Dead on arrival
Genoteerd, maar verworpen: Het Chinese plan kon meteen op de nodige kritiek rekenen.
- De Oekraïense president heeft al vaker aangegeven dat zijn leger niet zal stoppen met vechten totdat Rusland volledig uit zijn land is verdreven. Het lijkt dus behoorlijk onwaarschijnlijk dat hij zich kan vinden in het plan.
- Ook de Amerikanen kantten zich meteen tegen het Chinese voorstel. Jake Sullivan, Nationaal Veiligheidsadviseur binnen de regering-Biden, vertelde tegenover CNN dat het voorstel na het eerste punt zou moeten eindigen. Daarin roept China op om “de soevereiniteit van alle landen” te respecteren.
- “We hebben hier een vredesplan voor ons liggen. Het heet … het Handvest van de Verenigde Naties,” zei ook de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock tijdens de Algemene Vergadering van de VN donderdag. Ook zij ziet maar één uitweg uit de oorlog: “Rusland moet zijn troepen terugtrekken uit Oekraïne.”
- Ook opgemerkt: tijdens diezelfde sessie van de VN werd gestemd op een (niet bindende) resolutie die oproept tot de beëindiging van de oorlog. Daarin werd voorgesteld dat Rusland zijn troepen terugtrekt uit Oekraïne. Hoewel de resolutie werd aangenomen, met 141 stemmen voor en 7 tegen, stemden 32 landen, waaronder China, niet.
Neutrale partij?
Toch opmerkelijk: Hoewel China beweert onpartijdig te zijn, hebben de twee landen behoorlijk wat raakvlakken.
- Xi Jinpings regering verdedigt al sinds het begin van de oorlog de primaire motivering van Poetin om Oekraïne binnen te vallen, namelijk de uitbreiding van de NAVO richting het oosten sinds de val van de Sovjet-Unie.
- Ook zou er sprake zijn van potentiële wapenleveringen van China aan Rusland. Daar waarschuwde de Amerikaanse Staatssecretaris Antony Blinken eerder deze week voor. China ontkent dat echter.
- Enkele dagen voor het voorstel ontmoette de Chinese diplomaat Wang Yi bovendien Poetin in Moskou. Toen noemde hij de banden tussen de twee landen “zo stevig als een berg”.