China heeft sneller dan het zelf verwachtte een belangrijke mijlpaal bereikt op vlak van schone elektriciteitsproductie: het land produceert nu minder dan de helft van zijn elektriciteit met fossiele brandstoffen, meldt het staatsnieuwsagentschap Xinhua.
Opvallend, want: Slechts twee jaar geleden voorspelde de Chinese regering dat de mijlpaal pas in 2025 zal worden bereikt.
- Het land produceert 50,9 procent van zijn elektriciteit met een combinatie van zonnepanelen, windmolens, kerncentrales, waterkrachtcentrales en andere niet-fossiele brandstoffen.
- Vooral op vlak van wind- en zonnekracht heeft het land snel vooruitgang geboekt. De twee energiebronnen samen zouden nu genoeg elektriciteit verschaffen om alle huishoudens in het land van stroom te voorzien. Wel belangrijk om op te merken: de Chinese industrie verbruikt tot drie keer zoveel stroom als alle huishoudens samen.
- Nog een kanttekening: hoewel China snel omschakelt naar hernieuwbare bronnen, gebruikt het nog altijd zeer veel steenkool, de meest vervuilende bron van energie. Vorig jaar werd in China zelfs 106 gigawatt (GW) aan steenkoolcapaciteit goedgekeurd, wat neerkomt op gemiddeld twee nieuwe steenkoolcentrales per week.
Helft van de wereld
Maar toch: Hoewel het land nog een lange weg te gaan heeft voordat het zichzelf klimaatvriendelijk kan noemen, is de vooruitgang opmerkelijk.
- Vorig jaar investeerde China zo’n 546 miljard dollar in de energietransitie. Dat is bijna de helft van het wereldwijde totaal. Ter vergelijking: Europa investeerde in 2022 180 miljard dollar, de VS zo’n 140 miljard.
- In 2022 kon China zo’n 125 GW aan gecombineerde zonne- en windcapaciteit toevoegen, goed voor 2 procent van de elektriciteitsbehoefte van het land. De productie van zon- en windkracht steeg respectievelijk met 29,2 en 16,6 procent tegenover het jaar 2021.
- China wil tegen 2060 volledig koolstofneutraal worden. Volgens sommige analisten zal het land echter sneller dan verwacht zijn doelen bereiken. Eerder dit jaar voorspelde investeringsbank Goldman Sachs bijvoorbeeld dat China tegen 2030 drie keer zoveel hernieuwbare capaciteit zal installeren als momenteel gepland, als het aan dit tempo verder doet.