China verscherpt exportcontroles op batterijtechnologieën, Amerikaanse handelsoorlog escaleert


Key takeaways

  • China verscherpt de exportbeperkingen op technologieën die cruciaal zijn voor de productie van batterijen en de verwerking van lithium en gallium.
  • De beperkingen zijn gericht op LFP en op fosfaat gebaseerde kathodematerialen die worden gebruikt in lithium-ion batterijen, die populair zijn in elektrische voertuigen.
  • De stap escaleert de handelsoorlog tussen China en de VS over strategische grondstoffen.

China verscherpt de exportcontroles op technologieën die cruciaal zijn voor de productie van batterijen en de verwerking van lithium en gallium. Hierdoor escaleert de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten over strategische grondstoffen. De beperkingen zijn gericht op technologieën die worden gebruikt voor de productie van batterijen met lithiumijzerfosfaat (LFP) en kathodematerialen op basis van fosfaat, essentiële onderdelen van lithiumionbatterijen die veel worden gebruikt in elektrische voertuigen.

Deze batterijen staan bekend om hun kosteneffectiviteit, lagere veiligheidsrisico’s, langere levensduur en robuuste thermische en chemische stabiliteit. LFP-batterijen zijn vooral populair in energieopslagsystemen, batterijen voor elektrische voertuigen, zonne-energie-installaties op daken en recreatievoertuigen. Hun groeiende vraag heeft de prijzen de afgelopen jaren omlaag gedreven. Terwijl de productie van LFP-batterijen momenteel geconcentreerd is in China, zijn verschillende grote internationale autofabrikanten, waaronder Volkswagen, Stellantis, General Motors, Hyundai en Kia, begonnen met het integreren van LFP-batterijen in sommige van hun modellen voor elektrische voertuigen, vaak in samenwerking met Chinese EV-giganten zoals CATL en BYD.

Spanningen lopen op

Een bijzonder zorgwekkende bepaling verbiedt bedrijven in derde landen om metalen uit China door te verkopen aan Amerikaanse bedrijven en dreigt met juridische stappen tegen overtreders. Dit dwingt wereldwijde kopers te kiezen tussen de Amerikaanse markt en China als hun leverancier, wat een aanzienlijke escalatie betekent ten opzichte van eerdere beperkingen die Beijing aan derde landen heeft opgelegd.

De acties van de Chinese regering worden gezien als een directe reactie op recente Amerikaanse sancties tegen chipfabrikanten die zich richten op geavanceerde technologieën zoals krachtige opslag en halfgeleiderproductieapparatuur die is geproduceerd door of gebruik maakt van Amerikaanse technologie. De VS heeft ook nog eens 140 Chinese bedrijven toegevoegd aan een zwarte lijst, waardoor ze geen toegang meer hebben tot Amerikaanse technologieën in deze sector. Als vergelding heeft China beperkingen opgelegd op de export van producten voor tweeërlei gebruik naar 28 Amerikaanse defensieaannemers, waaronder General Dynamics, Boeing Defense, Space & Security, Lockheed Martin en Raytheon Missiles & Defence.

Mondiale gevolgen

De escalerende handelsspanningen tussen China en de VS leiden tot bezorgdheid bij Europese bedrijven die in het kruisvuur zitten. Naar verwachting zal China in 2030 de productie van lithium-ionbatterijen domineren met 67 procent van de wereldwijde productiecapaciteit, terwijl de VS naar verwachting een verre tweede plaats zal innemen met slechts 14 procent. De Chinese regering is begonnen met openbare raadplegingen over deze nieuwe exportbeperkingen, die zullen lopen tot 1 februari. Het blijft onduidelijk wanneer deze strengere voorwaarden van kracht worden.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.