Key takeaways
- China stuurt een missie genaamd Chang’e 7 om het zuidpoolgebied van de maan te verkennen.
- De missie zal gebruik maken van een hopper ruimtevaartuig met een watermoleculenanalysator om waterijs op te sporen in permanent beschaduwde kraters.
- De aanwezigheid van waterijs op de maan zou de kosten en tijd die gemoeid zijn met het transporteren van water vanaf de aarde kunnen verminderen, waardoor de weg wordt vrijgemaakt voor een duurzame menselijke basis op de maan.
Zuidpoolgebied maan verkennen
China’s Chang’e 7 maanmissie, die in 2026 gelanceerd moet worden, gaat het zuidpoolgebied van de maan verkennen. Dit ambitieuze project is erop gericht om waterijs op te sporen in permanent beschaduwde kraters met behulp van een gespecialiseerd hopper-ruimtevaartuig dat is uitgerust met een geavanceerde analysator voor watermoleculen. De missie is een grote stap voorwaarts en markeert China’s eerste uitstapje naar dit uitdagende maangebied.
Eerdere Chang’e missies zijn met succes geland op zowel de nabije als de verre kant van de maan, waarmee China’s bekwaamheid in maanverkenning is aangetoond. De doelgerichte landing van Chang’e 7 op de zuidpool betekent echter een nieuwe mijlpaal, die aantoont dat China in staat is om elke aangewezen regio op het maanoppervlak te bereiken.
Waterijs op de maan
De aanwezigheid van waterijs op de maan biedt enorme mogelijkheden voor toekomstige menselijke inspanningen. Het zou de kosten en tijd die gemoeid zijn met het transporteren van water vanaf de aarde aanzienlijk kunnen verlagen, waardoor de weg wordt vrijgemaakt voor de vestiging van een duurzame menselijke basis op de maan. Deze infrastructuur zou een belangrijke springplank zijn voor verdere verkenning van Mars en verder.
De Chang’e 7 sonde bestaat uit een orbiter, lander, rover en een unieke mobiele hopper, elk ontworpen om de extreme uitdagingen van de maan zuidpool te overwinnen. De temperaturen kunnen dalen tot onder de -100 graden Celsius en het terrein is berucht complex. De innovatieve hopper zal “springende” manoeuvres gebruiken om tussen zonverlichte gebieden en schaduwrijke kraters te reizen, waardoor gedetailleerde analyses van de waterijsafzettingen mogelijk worden.
Eindvoorbereiding en testen
De lander zal gebruik maken van China’s baanbrekende deep-space “landmark image navigation” systeem, dat zorgt voor een nauwkeurige landing. Ondertussen bevat de hopper actieve schokabsorptietechnologie voor veilige landingen op hellingen. De sonde heeft een hoge mate van autonomie, is in staat om het landingsterrein te analyseren en meer dan de helft van de operaties zelfstandig uit te voeren, waardoor de afhankelijkheid van de grondbesturing tot een minimum wordt beperkt. Om optimaal energie op te vangen in de omstandigheden met weinig zonlicht bij de maanpool, zijn de zonnepanelen van de sonde strategisch ontworpen voor verticale oriëntatie. De missie is nu de laatste assemblage- en testfase ingegaan en brengt China een stap dichter bij het ontsluieren van de geheimen van de zuidpool van de maan.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!