Key takeaways
- China’s begrotingstekortdoelstelling is verhoogd van 3 procent naar 4 procent voor 2025.
- De verhoogde uitgaven, geschat op ongeveer 1,3 biljoen yuan (170,8 miljard euro), zullen worden gefinancierd door middel van speciale obligaties buiten de reguliere begroting.
- China probeert de gevolgen van de stijgende Amerikaanse invoerrechten voor zijn economie te verzachten door een expansief fiscaal beleid te voeren en de yuan te laten verzwakken.
De Chinese leiders hebben als doel een begrotingstekort van 4 procent in 2025, een aanzienlijke stijging ten opzichte van het verwachte tekort van 3 procent voor 2024. Dit besluit, dat bedoeld is om de economische groei en stabiliteit te versterken, werd aangekondigd tijdens recente belangrijke bijeenkomsten, waaronder de bijeenkomst van het Politbureau in december en de Centrale Conferentie voor Economische Werkzaamheden (CEWC).
De verhoogde uitgaven, die worden geschat op ongeveer 1,3 biljoen yuan (170,8 miljard euro), zullen worden gefinancierd door de uitgifte van speciale obligaties buiten de reguliere begroting om.
Verenigde Staten
Dit expansieve begrotingsbeleid maakt deel uit van China’s strategie om de mogelijke gevolgen van stijgende Amerikaanse tarieven op Chinese importproducten te verzachten. Met het vooruitzicht dat Donald Trump terugkeert naar het Witte Huis en mogelijk hogere tarieven gaat invoeren, tot meer dan 60 procent, probeert China deze economische druk tegen te gaan.
De CEWC-bijeenkomsten benadrukten de noodzaak van gestage economische groei, hogere begrotingstekorten en meer overheidsleningen in 2025. Hoewel er tijdens de bijeenkomsten geen specifieke cijfers naar buiten werden gebracht, bevestigden bronnen dat de groeidoelstelling voor het BBP rond de 5 procent zal blijven. Dit is in overeenstemming met het bestaande beleidskader van de regering.
Economische uitdagingen
De Chinese economie staat voor verschillende uitdagingen, waaronder een vastgoedcrisis, een oplopende schuld van lokale overheden en een zwakke consumentenvraag. De export, die dit jaar een sterk punt is geweest, kan aanzienlijk worden beïnvloed door het nieuwe tariefstelsel van de VS, wat kan leiden tot lagere winsten, banenverlies en verstikte investeringen. Veel fabrikanten zijn al begonnen met het verplaatsen van hun productie naar het buitenland om deze tarieven te omzeilen.
Als reactie op deze uitdagingen zal de Chinese centrale bank in 2025 naar verwachting een soepeler monetair beleid voeren. Dit kan gepaard gaan met renteverlagingen en meer liquiditeitsinjecties, wat een verschuiving betekent ten opzichte van het “voorzichtige” beleid van de afgelopen 14 jaar, waarin de schulden vervijfvoudigden terwijl de economie verdrievoudigde.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!