China stuurt bestelde Boeing terug door opgelopen handelsspanningen


Key takeaways

  • Een Boeing 737 MAX keerde terug naar Seattle vanwege de oplopende handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China.
  • De verhoogde tarieven kunnen Chinese luchtvaartmaatschappijen die Boeing-vliegtuigen ontvangen, financieel onder druk zetten. Peking bekijkt hoe het deze maatschappijen kan ondersteunen.
  • Voor Boeing is dit een tegenslag. China vertegenwoordigt naar schatting twintig procent van de wereldwijde vraag naar vliegtuigen in de komende twintig jaar.

Handelsspanningen doen vliegtuig terugkeren

Een Boeing 737 MAX, oorspronkelijk bestemd voor het Chinese Xiamen Airlines, is teruggevlogen naar Seattle. Het toestel droeg nog steeds de kleuren van de Chinese luchtvaartmaatschappij en legde een reis van 8.000 kilometer af, met tussenstops in Guam en Hawaï.

De reden voor de terugkeer? De oplopende handelsspanningen tussen de VS en China. Het vliegtuig is een direct slachtoffer van het wederzijdse opbod aan importheffingen.

De handelstarieven

De situatie ontstond door de verhoogde tarieven van beide landen. President Donald Trump verhoogde de basistarieven op Chinese importproducten tot 145 procent. China reageerde met een vergeldingsheffing van 125 procent op Amerikaanse goederen. Deze tarieven hebben een aanzienlijke invloed op de kosten van vliegtuigen zoals de Boeing 737 MAX, met een geschatte marktwaarde van 55 miljoen dollar.

De gevolgen voor Chinese luchtvaartmaatschappijen

Het gecombineerde effect van de tarieven kan Chinese luchtvaartmaatschappijen die Boeing-vliegtuigen ontvangen, verlammen. Als reactie hierop onderzoekt Beijing naar verluidt manieren om maatschappijen te helpen die Boeing-vliegtuigen leasen en met hogere kosten kampen. Daarnaast zijn er meldingen dat de Chinese regering haar luchtvaartmaatschappijen heeft gevraagd tijdelijk te stoppen met de aankoop van vliegtuigonderdelen en -apparatuur van Amerikaanse bedrijven, waaronder Boeing.

De reactie en zorgen van Boeing

Boeing staat voor een aanzienlijke uitdaging. China vertegenwoordigt ongeveer 20 procent van de verwachte wereldwijde vraag naar vliegtuigen in de komende twintig jaar. Eind maart stonden 130 vliegtuigen gepland voor levering aan Chinese klanten, zowel commerciële luchtvaartmaatschappijen als leasemaatschappijen. De beslissing om het vliegtuig naar de VS terug te sturen, blijft onduidelijk. Zowel Boeing als Xiamen Airlines gaven geen commentaar op het moment van het verslag.

De uitdaging voor Boeing

Boeing CEO Kelly Ortberg uitte zijn bezorgdheid over de mogelijke gevolgen van de handelsspanningen voor de wereldwijde verkoop. Hij benadrukte dat ongeveer 80 procent van Boeings vliegtuigen overzee wordt verkocht. Daarom is het behouden van toegang tot alle markten cruciaal. De orderportefeuille was op dat moment ruwweg een half biljoen dollar waard.

Analisten voorspellen dat de onzekerheid over de tariefwijzigingen tot uitstel van veel vliegtuigleveringen kan leiden. Sommige CEO’s van luchtvaartmaatschappijen zijn bereid leveringen uit te stellen om aanzienlijke heffingen te vermijden. Zo verklaarde Michael O’Leary, CEO van Ryanair. Zijn budgetmaatschappij zou vanaf augustus 25 Boeing-vliegtuigen ontvangen. Hij overweegt leveringen uit te stellen tot een gunstigere oplossing is gevonden.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!