Key takeaways
- China bereidt zich voor op zijn belangrijkste politieke bijeenkomst te midden van economische zorgen.
- Beijing wil een groeidoelstelling van 5 procent voor dit jaar vastleggen door middel van aanzienlijke overheidsinterventie.
- De toename van het overheidstekort zal dienen als een belangrijke indicator voor de omvang van het stimuleringspakket voor dit jaar.
De economische ongerustheid neemt toe in China nu president Xi Jinping zich voorbereidt om de belangrijkste politieke bijeenkomst van het land toe te spreken. Hoewel recente marktwinsten, gevoed door doorbraken op het gebied van kunstmatige intelligentie en een gastvrije houding tegenover particuliere ondernemers zoals Jack Ma van Alibaba, aanvankelijk een positief vooruitzicht suggereerden, werpen dreigende Amerikaanse invoerrechten een schaduw over de economische vooruitzichten van Peking.
Het Nationale Volkscongres, dat woensdag bijeenkomt met duizenden afgevaardigden, waaronder leiders van ministeries en provinciale leiders, zal naar verwachting een groeidoelstelling van 5 procent voor dit jaar vaststellen. Dit streefcijfer zal aanzienlijke overheidsinterventie vereisen, aangezien China worstelt met deflatie, een worstelende huizenmarkt en escalerende handelsspanningen met de VS.
Economische groei stimuleren
Om de economie te stimuleren is Peking van plan om het begrotingstekort aanzienlijk te verhogen, tot het hoogste niveau in bijna drie decennia. Deze injectie van triljoenen yuan is bedoeld om het effect van de dalende export tegen te gaan en de binnenlandse vraag te stimuleren. Deskundigen zoals Yao Yang van de Peking Universiteit waarschuwen echter dat deze fiscale stimulans misschien niet voldoende is, vooral gezien de schulden van lokale overheden.
Analisten voorspellen een vertraging van de exportgroei, waardoor meer overheidsinvesteringen en consumentenuitgaven nodig zijn om dit te compenseren. De toename van het overheidstekort zal dienen als een belangrijke indicator voor de omvang van het stimuleringspakket dit jaar.
Experts waarschuwen voor financiële lasten van groeiplannen
Bloomberg-experts verwachten een begrotingstekort van ongeveer 4 procent van het bbp, wat neerkomt op ongeveer 12 biljoen yuan. Deze verwachte stijging is bedoeld om een bbp-groei van 5 procent te ondersteunen, waarvoor naar schatting 3-4 biljoen yuan aan extra financiering nodig is. De voorgestelde stimulans omvat een verdubbeling van de uitgifte van speciale staatsobligaties en de toewijzing van maximaal 4 biljoen yuan aan nieuwe obligaties van lokale overheden.
Wat het nog ingewikkelder maakt, is dat China vecht tegen de langste periode van deflatie sinds het Mao Zedong-tijdperk. De verwachte inflatiedoelstelling van minder dan 2 procent geeft aan dat de beleidsmakers zich bewust zijn van deze uitdaging en mogelijke acties om de vraag te stimuleren.
Omgaan met deflatie
Ondanks pogingen om de consumentenbestedingen te stimuleren door inruilprogramma’s, blijven de gezinsuitgaven gematigd door zorgen over onroerend goed en baanzekerheid. Dit vormt een kritieke uitdaging als ambtenaren proberen om de op één na grootste economie van China te beschermen tegen de gevolgen van de handelsoorlog in de VS.
Hoewel ze de kortetermijnrisico’s van de acties van Trump erkennen, wijzen experts zoals Xu Qiyuan van de Chinese Academie voor Sociale Wetenschappen op de kansen voor China op de lange termijn. De focus, volgens hen, ligt in het effectief navigeren door deze uitdagingen en het benutten van opkomende mogelijkheden.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!