China stelt doelstelling voor economische groei naar beneden bij

China stelt doelstelling voor economische groei naar beneden bij
Start Chinees Nationaal Congres – Getty Images (photo by Greg Baker)

Beijing publiceerde groeidoelstellingen die in andere grote economieën nauwelijks denkbaar zijn. Maar China heeft wel de prognose lichtjes neerwaarts bijgesteld tegenover vorig jaar.

Waarom is dit belangrijk?

China blijft een economisch titaan, maar het land worstelt om de nefaste gevolgen van het recent afgeschafte zerocovidbeleid te boven te komen. De wereld volgt het economische herstel in China van dichtbij op, want dat zal naar verwachting gepaard met een enorme toename van de vraag naar grondstoffen.

In het nieuws: In China is de jaarlijkse vergadering van het Nationaal Volkscongres (NPC), het wetgevend orgaan van het land, geopend, waaraan ongeveer 3.000 vertegenwoordigers in Peking deelnemen. Een van de momenten waar het meest werd naar uitgekeken, was de bekendmaking van de belangrijkste nationale doelstellingen.

  • China mikt voor dit jaar op een economische groei van ongeveer 5 procent, het laagste beoogde niveau in meer dan een kwarteeuw. Toch liggen de verwachtingen opvallend hoog in vergelijking met die van de westerse economieën. België gaat uit van een groei met zo’n 1 procent. Frankrijk mikt op een groei van zo’n 2,3 procent en Duitsland op 1 procent. In de VS variëren de prognoses van 1 procent groei tot een lichte recessie.
  • China wil breken met de volgens zijn criteria nogal teleurstellende cijfers van vorig jaar: een groei van slechts 3 procent, terwijl de doelstelling toen 5,5 procent was. Het tegenvallende groeicijfer was voornamelijk het gevolg van de coronapandemie en het daarbijhorende zerocovidbeleid.
  • De heropening van de Chinese economie is geen goed nieuws voor de westerse inflatie, die aan het afzwakken is maar weer kan opflakkeren, onder meer door de stijgende voedingsprijzen.
  • Gevreesd wordt dat de energieprijzen opnieuw zullen stijgen wanneer de Chinese economie herstelt, want daardoor zal de vraag naar grondstoffen, waaronder vloeibaar gas (lng), opnieuw fors toenemen.

Ingezoomd: Een grote subsidie voor het Chinese Volksbevrijdingsleger.

  • China wil zijn militaire uitgaven verhogen tot 1,55 biljoen yuan (224 miljard dollar), oftewel 7,2 procent meer dan vorig jaar, meldt CNN. Voor het tweede jaar op rij bedraagt de jaarlijkse stijging van de militaire uitgaven meer dan 7 procent.
  • In tien jaar tijd is de groei van China’s militaire begroting drie jaar achtereen naar boven bijgesteld. China zit midden in een poging tot militaire modernisering – inclusief nucleaire modernisering – en de spanningen met Taiwan, maar ook met India en Vietnam, blijven hoog oplopen.

“De strijdkrachten moeten de militaire training en voorbereiding op alle gebieden intensiveren, nieuwe militaire strategische richtingen ontwikkelen, meer energie besteden aan training en goed gecoördineerde inspanningen leveren om het militaire werk in alle richtingen en op alle gebieden te versterken.”

De Chinese premier Li Keqiang

Nog dit: Op het congres zullen de namen van het nieuwe economische team van de Communistische Partij worden onthuld, evenals de opvolger van de vertrekkende premier Li Keqiang. Het congres duurt tot 13 maart.

(ns/evb)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.