Honderden staatshoofden, ministers, diplomaten en middenveldorganisaties ontmoeten elkaar komend weekend voor de 59e jaarlijkse veiligheidsconferentie in München.
Bespioneert China de grote veiligheidsconferentie van München?

Waarom is dit belangrijk?
In een multipolaire wereld vol oplopende spanningen tussen de grootmachten is het in ieders belang om dialogen op te starten. De veiligheidsconferentie van München is daarvoor een belangrijk ontmoetingspunt dat enkel in het teken staat van geopolitiek en internationaal veiligheidsbeleid. Dit jaar zal de aandacht grotendeels liggen op de oorlog in Oekraïne.In het nieuws: De conferentie vindt plaats in het Hotel Bayerischer Hof. Eén belangrijke mast bovenop het gebouw zou uitgerust zijn met materiaal van het Chinese telecombedrijf Huawei.
- De gsm’s van de elite begaan met de globale veiligheid zullen op deze mast aangesloten worden. Niet alleen de hoofden van inlichtingendiensten zullen er zijn, maar ook grote namen zoals de Amerikaanse vicepresident Kamala Harris, Frans president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Olaf Scholz.
- Het wordt daarom voor Duitsland spitsroeden lopen op de conferentie. Chinese bedrijven investeerden de laatste jaren veel in de Europese infrastructuur op vlak van 5G. Vooral Duitsland stond vaak achter die handelsbelangen. De Duitse economische afhankelijkheid van China is voor velen een doorn in het oog, vooral voor de Amerikanen.
- Dat de 5G-infrastructuur Huawei-componenten bevat wordt dan ook door enkelen gezien als een risico op vlak van beveiliging, dat schrijft nieuwssite Politico. Ook al ontkent Huawei de geruchten, toch vrezen sommige analisten dat het bedrijf onbetrouwbaar is en in staat zou zijn om gebruikers af te luisteren.
- “Welkom op de Veiligheidsconferentie in München. We kunnen uw veiligheid niet garanderen”, parafraseert John Strand, expert inlichtingen via telecom. Volgens hem bestaat de Duitse 5G-infrastructuur voor 59 procent uit Chinese technologie en Duitsland in dat opzicht het meest onveilige Europese land.
Ontmoeting VS en China?
Bijzonder: Mogelijk ontmoet de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken er de hoogste Chinese diplomaat Wang Yi.
- Normaal gezien zou Blinken eerder deze maand afgereisd zijn naar Peking om zijn evenknie te ontmoeten, maar door de hele commotie met de spionageballonnen werd die trip afgelast en zijn de relaties extra verzuurd geraakt.
- De VS schoot sindsdien nog drie zwevende objecten uit de lucht. China reageerde verontwaardigd op de Amerikaanse “overreactie” toen een eerste vermoedelijke spionageballon werd neergehaald.
- De twee lieten al verstaan dat ze er open voor staan om elkaar te spreken, al werd een officiële ontmoeting nog niet bevestigd.
Russische oorlogsverklaring?
Vooraf: De top werd voor het eerst gehouden in 1963 tijdens de Cubaanse Raketcrisis. Een van de meest spraakmakende gebeurtenissen speelde zich af in 2007.
- De Russische president Vladimir Poetin gaf toen een opmerkelijk speech waaruit zijn afschuw voor de unipolaire wereld met Amerika als supermacht bleek. Toen Rusland vorig jaar Oekraïne binnenviel, grepen enkele analisten terug naar deze speech om te duiden dat hier toen ‘een oorlogsverklaring aan het Westen’ in school.
- Op de top zal er vooral gesproken worden over de oorlog in Oekraïne. Opvallend daarbij wel is dat de Russen zelf niet uitgenodigd werden dit jaar. Vorig jaar bleven zij trouwens zelf afwezig.
(as)