Chinees bedrijf holt SpaceX achterna en test voor het eerst prototype herbruikbare raket

Chinees bedrijf holt SpaceX achterna en test voor het eerst prototype herbruikbare raket
Het prototype van CAS Space – CAS Space

Het Chinese ruimtevaartbedrijf CAS Space, een spin-off van de Chinese Academie voor de Wetenschappen, heeft een prototype getest van een herbruikbare raket. 

Waarom is dit belangrijk?

Verschillende bedrijven en ruimteagentschappen ontwikkelen herbruikbare raketten. De technologie moet vluchten naar de ruimte een stuk goedkoper maken. Oude raketten werden na een vlucht immers helemaal afgedankt, waardoor het prijskaartje voor een lancering behoorlijk opliep.

In het nieuws: CAS Space toonde in een filmpje hoe een prototype miniatuurraket verticaal opstijgt en terug landt, zowel op land als op een boot.

  • In het filmpje is te zien hoe een raket van iets meer dan twee meter groot, met een gewicht van 93 kilogram, opstijgt vanop de grond. Nadat die een hoogte van zo’n kilometer bereikt, daalt die terug, waarna die succesvol terug landt. Volgens CAS Space duurde de vlucht zo’n tien minuten.
  • Daarna is te zien hoe hetzelfde prototype vanop een platform op een boot opstijgt. Die vlucht bereikt een minder grote hoogte. Ook tijdens die test slaagt de raket erin terug verticaal te landen. 
  • In een persbericht laat CAS Space weten dat de tests tijdens de eerste maanden van 2023 werden uitgevoerd. Het bedrijf zal de komende maanden meer experimenten uitvoeren en wil volgens een werknemer die met Chinese staatsmedia sprak zelfs eind dit jaar al een “platform voor wetenschappelijke experimenten” naar de rand van de ruimte sturen.
  • CAS Space wil uiteindelijk herbruikbare raketten gebruiken om ladingen in een baan rond de aarde te plaatsen. Ook wil het een raket bouwen voor bemande vluchten naar de rand van de ruimte. De raketten die daarvoor gebruikt moeten worden, lijken sterk op die van SpaceX en Blue Origin

Opvallend: Het prototype van CAS Space doet denken aan de vroege prototypes van SpaceX’s Starship, die in 2019 getest werden. Aan het huidige tempo is het niet ondenkbaar dat het bedrijf dit decennium een werkende raket bouwt.

  • Het is echter lang niet het enige Chinese bedrijf dat SpaceX achterna holt. CASC, de grootste aannemer voor het Chinese ruimteprogramma, ontwikkelt momenteel een aantal deels herbruikbare lanceervoertuigen, de Changzheng 8 en 9. Die laatste raket moet Chinese taikonauten naar de maan en Mars kunnen brengen.
  • Een ander Chinees bedrijf, Deep Blue Aerospace, slaagde er vorig jaar al in om een prototype een kilometer hoog te laten vliegen, waarna het terug landde. Dat was toen een primeur voor een bedrijf in het land.
  • Nog een concurrent in het land, Space Epoch, ontwikkelt een raket die zeer sterk lijkt op een miniatuurversie van Starship. De raket lijkt zo sterk op het toekomstige vlaggenschip van SpaceX, dat die op sociale media meteen “Starship van Wish” werd genoemd door spacewatchers.

(fjc)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.