China meent signalen van buitenaards leven op te pikken, maar verwijdert rapport

De gigantische Chinese radiotelescoop Sky Eye zou volgens een onderzoeksrapport mogelijk bewijs van buitenaards leven hebben. Het rapport werd inmiddels verwijderd.

Het Chinese staatsblad Science and Technology Daily berichtte dinsdag dat de Sky Eye verschillende signalen van andere levensvormen in ons heelal oppikte. Het rapport werd later weggenomen. Sci-Tech Daily is het officiële nieuwskanaal van het Chinese Ministerie van Wetenschap en Technologie en wordt in het land beschouwd als een autoriteit op het vlak van geleerdheid.

De Sky Eye is met een diameter van 500 meter de grootste radiotelescoop ter wereld. Het instrument werd op 31 maart 2021 in gebruik genomen. Chinese onderzoekers detecteerden met het instrument in het verleden al opmerkelijke elektromagnetische signalen. 

De signalen waarover het rapport spreekt, zouden echter zo verschillend zijn van andere dat ze speciale aandacht en onderzoeken verdienen, meent hoofdonderzoeker Zhang Tonjie. De uitzonderlijke signalen zouden echter een speciale soort radiostoring kunnen zijn en moeten verder onder de loep genomen worden, zegt de geleerde tegen Bloomberg.

Het team dat met de nieuwe radiotelescoop naar buitenaards leven speurt, bestaat uit de Beijing Normal University en het Nationaal Astronomisch Observatorium van China. Ook de Amerikaanse universiteit Berkeley werkt mee aan het project. Het team ontdekte in 2020 al twee verdachte signalen en kon dit jaar opnieuw een uitheems signaal waarnemen door exoplaneten te observeren.

De Sky Eye zou volgens Zhang een cruciale rol spelen in de zoektocht naar buitenaardse beschavingen.

“Verwarrende en mysterieuze intergalactische medium”

Waarom precies het rapport van de onderzoekers na publicatie werd verwijderd, is niet geheel duidelijk. Het bericht werd echter massaal gedeeld op Chinese sociale media voordat het verdween van de website van Sci-Tech Daily. Ook andere Chinese staatsmedia begonnen het verhaal net te reproduceren, hoewel de invalshoek daar duidelijk verschilt. 

“Een internationaal team onder leiding van Chinese wetenschappers heeft met behulp van ’s werelds grootste radiotelescoop de eerste aanhoudend actieve herhalende snelle radio-uitbarsting (FRB) ontdekt en gelokaliseerd”, bericht het staatsblad Global Times

Dergelijke FRB-signalen zouden interessant zijn voor wetenschappers omdat ze meer inzicht verschaffen in het “verwarrende en mysterieuze intergalactische medium”, weet de Cornell Chronicle.

(mah)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.