China maakt plannen om grootste door mensen gemaakt object in de ruimte te bouwen tegen 2030


Key takeaways

  • China wil tegen 2030 een prototype van een ruimtezonne-energiecentrale bouwen.
  • De wereldwijde SBSP-infrastructuur en productie-industrie zal naar verwachting meer dan 1 biljoen dollar bedragen in 2040.
  • China’s agressieve investering in kernfusieonderzoek versterkt de bezorgdheid over de achterstand van de Verenigde Staten.

De zoektocht naar zonne-energie uit de ruimte (SBSP) is in een stroomversnelling geraakt, met China als koploper. Het concept gaat terug tot Isaac Asimov’s geschriften uit 1941 en NASA’s verkenningen in de jaren 1970, maar recente ontwikkelingen benadrukken China’s ambitie om dit ontluikende gebied te domineren.

China wil tegen 2030 een prototype van een SBSP-toestel bouwen, dat zelfs het grootste door mensen gemaakte object dat momenteel in de ruimte is, zou kunnen overtreffen. Dit ambitieuze streven heeft tot bezorgdheid geleid in de Verenigde Staten, waar experts waarschuwen voor mogelijke economische en technologische gevolgen als Amerika achterop raakt. De wereldwijde SBSP-infrastructuur en productie-industrie zal naar verwachting meer dan 1 biljoen dollar bedragen in 2040, wat een lucratieve markt creëert voor de leidende natie.

China’s vooruitgang in kernfusie

China’s agressieve investeringen in kernfusieonderzoek versterken deze bezorgdheid nog verder. Peking trekt bijna twee keer zoveel geld uit als Washington en stimuleert snelle vooruitgang in deze transformatieve energiesector. Een Chinese startup, Energy Singularity, heeft een opmerkelijk succes behaald door de technische haalbaarheidsverificatie van supergeleiding bij hoge temperatuur voor zijn Honghuang 70 (HH70) tokamak te voltooien, waarmee een nieuwe standaard is gezet voor fusie met magnetische opsluiting. Deze prestatie laat zien dat China in staat is om snel geavanceerde technologie op het gebied van fusie-energie te ontwikkelen en in te zetten.

De gefragmenteerde aanpak van de Verenigde Staten

De Verenigde Staten daarentegen hebben te maken met een versnipperde aanpak van SBSP en fusieonderzoek, waarbij de inspanningen verspreid zijn over verschillende instanties zoals NASA, het Ministerie van Energie en het Ministerie van Defensie. Dit gebrek aan een gecoördineerde nationale strategie kan de Amerikaanse vooruitgang op deze kritieke gebieden belemmeren.

Terwijl Commonwealth Fusion Systems in Massachusetts samenwerkt met MIT aan hun Sparc-reactor, met als doel commerciële toepassing binnen tien jaar, benadrukken de snelle vorderingen van China de urgentie voor de Verenigde Staten om hun betrokkenheid en middelen in zowel SBSP als fusieonderzoek te versterken.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.