China produceert regen voor gebied twee keer zo groot als Frankrijk

China heeft een project goedgekeurd om een kunstmatige regenzone te creëren boven een gebied dat twee keer de oppervlakte van een land zoals Frankrijk vertegenwoordigt. Dat heeft de krant South China Morning Post gemeld.

Er wordt aan toegevoegd dat de Chinese overheid 1,15 miljard yuan of 156 miljoen euro investeert in het project, dat de droogte in de noordwestelijke provincies van het land zou moeten helpen aanpakken. Bedoeling is dat vliegtuigen chemische producten zoals droogijs of zilverjodide boven het geviseerde gebied uitsproeien. De China Meteorological Administration verwacht dat de ingreep regenval en sneeuw over een gebied van 960.000 vierkante kilometer zal verhogen. Geraamd wordt dat de operatie vier jaar in beslag zal nemen. Door het project zou de Chinese overheid in staat moeten zijn om de weersomstandighden boven 10 procent van het nationale grondgebied te beïnvloeden.

Luchtvervuiling

De technologie die wordt gebruikt, is echter niet nieuw. Negen jaar geleden besloot China al elfhonderd raketten met zilverjodide te lanceren in de aanloop naar de Olympische Spelen van Peking, zodat de lucht vrij zou zijn van wolken en smog om het vuurwerk bij de opening van het sportevenement volledig tot zijn recht te kunnen laten komen. De praktijk is nadien om verschillende redenen ook op andere locaties al herhaaldelijk ingezet. In een aantal steden zou de technologie zijn gebruikt om de zware luchtvervuiling uit de lucht te spoelen. Berekend werd dat China de voorbije tien jaar al 55 miljard kubieke meter kunstmatige regen heeft gecreëerd. Dat komt overeen met 150 procent van de inhoud van het waterbekken van de Drieklovendam. Er wordt daarbij opgemerkt dat kunstmatige regen ecologisch minder controversieel is dan de constructie van grote waterkrachtcntrales op de rivieren. Tegen het einde van dit decennium zou de Chinese regering nog eens 60 miljard kubieke meter kunstmatige regen willen produceren. (mah)  

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20