Meer dan twee jaar nadat China zich ervoor inzette om een plan voor methaanemissies te lanceren, heeft het land er deze week eindelijk een onthuld. Een enkel woord kan de aankondigingen van ’s werelds grootste uitstoter samenvatten: voorzichtigheid. En dat gaat hand in hand met teleurstelling.
China presenteert plan voor minder uitstoot van methaan, maar het is zoeken naar het reductiedoel

Waarom is dit belangrijk?
Methaan is het op een na meest voorkomende broeikasgas in de atmosfeer, na CO2. Hoewel het zich in enkele jaren verspreidt waar CO2 tot duizend jaar ter plaatse kan blijven, heeft het een 80 tot 100 keer krachtiger opwarmend effect dan CO2. Het verminderen van methaanemissies wordt beschouwd als de eenvoudigste manier om de opwarming van de aarde op korte termijn te beperken. China is verantwoordelijk voor ongeveer 15 procent van de wereldwijde emissies: geen ander land stoot meer uit.In het nieuws: het terughoudende anti-methaanplan van China.
- Beijing heeft dinsdag een plan onthuld waarmee het zijn methaanemissies kan verminderen. De meeste analisten beschouwen het als onsamenhangend: het bevat zelfs geen concreet reductiedoel.
- Enkele weken voor de klimaatconferentie COP28 komt de reeks intentieverklaringen goed op gang.
Wat omvat het methaanplan van China?
De details: de belangrijkste aankondigingen.
- In 2021 weigerde China, net als India en Rusland, toe te treden tot de Global Methane Pledge. Maar het beloofde een eigen initiatief te ontwikkelen om zijn methaanemissies te verminderen.
- Ter herinnering, deze beweging werd gelanceerd door de Europese Unie en de Verenigde Staten ter gelegenheid van de COP26. 149 landen beloofden hun methaanemissies tegen 2030 met 30 procent te verminderen ten opzichte van het niveau van 2020.
- Een lovenswaardige intentie, maar nog steeds te weinig ambitieus om de opwarming tot 1,5 °C te beperken. Het Milieuprogramma van de Verenigde Naties (UNEP) herinnerde er deze week nog aan: om het akkoord van Parijs na te leven, zou bijvoorbeeld de uitstoot van methaan in de energiesector met 60 procent moeten worden verminderd.
- Nu de COP28 snel nadert, heeft China eindelijk maatregelen gepresenteerd die het als “krachtiger” beschrijft. Op het programma staan onder meer:
- Verbetering van de meet- en regelsystemen voor methaan tot 2030. Dit heeft vooral betrekking op alle problematische sectoren: voornamelijk energie, landbouw en afval.
- Geen fakkelverbrandingen tegen 2030. Dit schadelijke proces houdt in dat het overtollige gas afkomstig van olie- en gasputten wordt verbrand.
- Toezegging om methaanemissies vast te leggen en te hergebruiken. China belooft onder andere:
- Jaarlijks zes miljard kubieke meter gerecycled gas van kolengroeves tegen 2025.
- “Op een internationaal geavanceerd niveau” de uitstoot van olievelden tegen 2030 verzamelen.
- Tegen 2025 80 procent van de mest van vee en pluimvee terugwinnen, en tegen 2030 85 procent. Dit omdat de traditionele verwijdering van de mest veel methaan uitstoot.
Beijing neemt geen risico’s
De reacties: het belangrijkste ontbreekt.
- Analisten wezen al snel op het belangrijkste probleem van het plan: het bevat geen enkel spoor van een concreet reductiedoel voor de totale methaanemissies van China.
- “China is zeer voorzichtig in zijn internationale toezeggingen”, bracht Byford Tsang, senior beleidsadviseur bij E3G, een denktank over klimaatverandering, in herinnering aan The Guardian. “Beijing houdt er niet van als zijn handen op het internationale podium worden gebonden.”
- Tsang merkte echter op tegenover de Financial Times dat dit een “langverwachte maar cruciale” stap was. “Het zal tijd kosten om te beoordelen of het plan significante inspanningen kan leveren zonder kwantitatieve doelen,” voegde hij eraan toe.
- “Het plan stelt routekaarten vast voor sleutelsectoren”, merkte Li Shuo, directeur van het China Climate Hub binnen de denktank Asia Society Policy Institute (ASPI), op. “Het ontbreken van kwantitatieve doelen benadrukt de noodzaak om te blijven werken aan het verbeteren van de referentiegegevens.”
Laten we niet naïef zijn. Zelfs als andere landen concrete reductiedoelen hebben, zijn deze doorgaans niet bindend. Het wordt eenvoudigweg als bemoedigend beschouwd als een regering een meer specifieke horizon vaststelt. Door voor deze positie te kiezen, vermijdt China echter meteen toekomstige kritiek: men kan niet zeggen dat het zijn doelen niet heeft gehaald.
Een onverwachte toenadering tussen China en de VS
De context: de COP28 nadert, de ontmoeting Xi-Biden ook.
- Het is belangrijk op te merken dat deze aankondiging komt na het bezoek van de Chinese klimaatgezant aan de Verenigde Staten. Tijdens deze vijf dagen sprak Xie Zhenhua onder meer met zijn Amerikaanse tegenhanger, John Kerry.
- Het Chinese ministerie van Milieu beschouwde dit bezoek als een “succes”.
- Kerry noemde de gesprekken “uitgebreid en constructief”. “We hebben gemeenschappelijke grond gevonden voor verschillende kwesties die nuttig zal blijken in de kritieke weken voorafgaand aan de COP28”, voegde hij eraan toe.
- Dat is een optimisme wat verrassend kan zijn, gezien de gespannen verhoudingen tussen de twee landen.
- Voorafgaand aan de COP28, die op 30 november begint, zal er de langverwachte ontmoeting zijn tussen de Amerikaanse en Chinese presidenten. Joe Biden en Xi Jinping zullen op 15 november in San Francisco met elkaar spreken.
- In een reactie aan Reuters beschouwt Shuo het Chinese plan tegen methaan als een “opening” naar een mogelijke gezamenlijke verklaring van de twee grootmachten in de komende weken. (cv/nd)