China telt nu 100 parlementsleden die miljardair zijn

Meer dan honderd Chinese parlementairen hebben elk omgerekend meer dan een miljard euro op hun rekening staan. Dat blijkt uit het jaarlijkse Hurun-rapport, dat de verdeling van rijkdom in China in kaart brengt. Hun rijkdom groeide sinds president Xi Jinping vier jaar geleden aan de macht kwam met ruim 64%.

Hoewel Xi bij zijn indiensttreding de strijd tegen de corruptie inzette, worden parlementairen – dat zijn de leden van het volkscongres (NPC) en het adviesorgaan van de regering (CPPCC) in China – almaar rijker.

Hun vermogen groeit ook veel sneller dan de Chinese economie, die gemiddeld met 7 % per jaar steeg of de Chinese beurs, die een stijging van gemiddeld 7,2% liet optekenen.

209 rijkste parlementsleden bezitten samen een fortuin dat gelijk is aan het bbp van België

In totaal zijn de 209 rijkste parlementsleden (4% van het totaal) goed voor een gezamenlijke rijkdom van  omgerekend 483 miljard euro. Een bedrag vergelijkbaar met het bbp van België.

De helft onder hen zijn dollarmiljardairs, die meestal uit de zakenwereld komen. Hun bedrijven zijn dan ook toonaangevend voor de regelgeving in de Chinese economie en hebben een grote impact op de werkgelegenheid en de belastingen.

Volgens Rupert Hoogewerf, de stichter van het Hurun Report, moeten de parlementairen vooral tonen loyaal te zijn aan de staat. De zakenmannen zelf hopen dankzij hun adviesfunctie in het parlement een zekere politieke bescherming te krijgen, zegt Victor Shih, die Chinese politiek doceert aan de universiteit van Californië in San Diego.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20