“Tegen 2030 zal het Chinese volk in staat zijn om voet te zetten op de maan”

“Tegen 2030 zal het Chinese volk in staat zijn om voet te zetten op de maan”
Une fusée chinoise Changzheng 2F en 2013. – STR/AFP via Getty Images

Wu Weiren, hoofdontwikkelaar bij het Chinese maanprogramma, zegt dat het land binnen zeven jaar taikonauten (Chinese astronauten) op de maan zal kunnen plaatsen. 

Waarom is dit belangrijk?

De voorbije jaren heeft China in sneltempo een ruimtevaartprogramma uitgebouwd. De komende jaren bestaat de kans dat het land zelfs de koploper zal worden in de nieuwe race naar de ruimte. Nu al heeft het een eigen ruimtestation en heeft het rovers op de maan en Mars geplaatst. In de nabije toekomst volgt een geavanceerde ruimtetelescoop, meerdere bemande missies naar de maan en later een bemande missie naar Mars.

In het nieuws: “Tegen 2030 zal het Chinese volk zeker in staat zijn om voet op de maan te zetten. Dat is geen probleem”, vertelde Wu aan de Chinese staatstelevisiezender CCTV.

  • Het land ontwikkelt al een tijdje lang de nodige technologie om voor het eerst een Chinees op de maan te plaatsen. Wat nu al bekend is, is dat gewerkt wordt aan een maanraket, een ruimteschip voor de bemanning en een maanlander
  • Een officiële lanceringsdatum voor de eerste bemande maanmissie is tot nu toe nog niet aangekondigd. De maanraket, die voorlopig nog geen naam heeft gekregen, zal wellicht in 2027 voor het eerst een testvlucht uitvoeren. Later zal een zwaardere raket worden gebruikt, de Changzheng 9, die zich ook in de ontwikkelingsfase bevindt.
  • Na de eerste bemande missie zal China tijdens het volgende decennium een bemande maanbasis bouwen, het International Lunar Research Station. De komende jaren wordt tijdens een aantal onbemande missies al technologie getest om dat te verwezenlijken. China wil onder andere onderzoeken of het mogelijk is om een maanbasis te bouwen met ter plekke 3D-geprinte bakstenen, gemaakt uit maansteen.
  • Het land zoekt internationale partners voor zijn maanprogramma. Ook de VS en Europese landen worden uitgenodigd om mee te werken, alsook de BRICS-landen en anderen, zegt Wu.

Artemis

Opvallend: Het Chinese maanprogramma lijkt sterk op het Amerikaanse plan. De VS hebben momenteel echter een voorsprong.

  • De Amerikaanse maanraket, het Space Launch System (SLS), werd eind vorig jaar al voor de eerste keer getest, alsook de capsule die binnenkort astronauten naar de maan moet brengen, het Orion ruimtevaartuig. Tijdens die missie, Artemis I, vloog dat laatste, samen met de European Service Module, de primaire kracht- en voortstuwingscomponent van Orion die ontworpen werd door het Europees Ruimteagentschap (ESA), voor het eerst rond de maan.
  • Volgend jaar zullen astronauten tijdens de tweede Artemismissie rond het hemellichaam vliegen. Het wordt de eerste keer sinds 1972, toen de Apollo 17-missie werd uitgevoerd, dat mensen naar de maan gaan. Zij zullen echter nog niet op de natuurlijke satelliet landen.
  • Die eer is voorbehouden aan de bemanning van Artemis III. Zij zullen ten vroegste in 2025 naar de maan gaan. 
  • Daarna staan nog een aantal Artemismissies op de agenda. Die moeten de baan vrijmaken voor een bemande maanbasis in de jaren 2030. Ook zal tijdens de Artemismissies een ruimtestation rond de maan worden gebouwd.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.