China speelde een grote rol om Europese gasvoorraad te verzekeren. Vanaf nu niet meer

China speelde een grote rol om Europese gasvoorraad te verzekeren. Vanaf nu niet meer
China wil geen aardgas meer exporteren naar Europa. (Greg Bowker – Pool/Katja Buchholz/Getty Images)

De Chinese overheid heeft aan importeerders van vloeibaar gemaakt aardgas (LNG) gezegd dat ze moeten stoppen ladingen door te verkopen aan Europa.

Het belangrijkste economische planbureau van China, de National Development and Reform Commission (NDRC), zou aan staatsenergiebedrijven PetroChina Co., Sinopec en Cnooc Ltd. opgedragen hebben om winterladingen LNG bij te houden voor de binnenlandse consumptie. Dat berichten verschillende media waaronder Bloomberg en Business Insider, die anonieme personen met kennis van de zaak citeren.

China vervulde de voorbije maanden een unieke rol op de wereldwijde energiemarkt. Het importeerde immers enorm grote hoeveelheden afgeprijsd LNG uit Rusland. Dat land kon (of wou) door de gevolgen van de oorlog in Oekraïne veel minder exporteren naar zijn voormalige grootste afzetmarkt Europa. De prijzen in Europa schoten daardoor de hoogte in.

Tegelijkertijd begon de Chinese economische motor echter te sputteren. Dat kwam door Xi Jinpings ‘Zero COVID’-beleid, een in elkaar stortende vastgoedmarkt en een reeks andere ongelukkige factoren. Het land bleef door de resulterende verminderde binnenlandse vraag opeens achter met een groot overschot aan LNG, deels afkomstig uit Rusland. 

Reddende engel voor Europa?

Het toeval wilde dat er nu net een continent was dat maar al te graag meer wou importeren. In augustus zou China zo’n 4 miljoen ton LNG hebben verkocht, ongeveer 7 procent van de hoeveelheid die Europa tijdens de eerste helft van het jaar importeerde, volgens berichtgeving van Nikkei Asia. Chinese LNG zou er zo deels voor hebben gezorgd dat Europa de gasvoorraden sneller dan voorzien kon opvullen.

Maar nu lijkt het gedaan met de pret. Volgens Bloomberg wordt de doorverkoop steeds minder aantrekkelijk, nu de Europese voorraden zo goed als volledig gevuld zijn geraakt. Ook de stijgende kostprijs om LNG te vervoeren zou een reden zijn.

China is bovendien bang dat het deze winter zelf niet over genoeg aardgas zal beschikken, althans volgens de anonieme bronnen, die met Bloomberg spraken.

Europese energiecrisis

Door de gevolgen van de invasie van Oekraïne, is de prijs van aardgas en andere energiebronnen in Europa de hoogte ingeschoten. In augustus bereikte de prijs van aardgas zelfs een hoogtepunt van maar liefst 340 euro per megawattuur (MWh), maar sindsdien is die met meer dan 50 procent afgenomen.

Toch heerst er nervositeit binnen Europa. Hoewel het continent erin is geslaagd om de gasvoorraden aan te vullen, voorspellen klimaatdeskundigen immers dat de kans groot is dat Europa geraakt zal worden door een koudegolf, die “groter dan normaal” zal zijn. In het slechtste geval zou dat ertoe kunnen leiden dat landen gedwongen zullen worden om de toegang tot gas te rantsoeneren. Dat zou wel eens grote gevolgen kunnen hebben voor de Europese economie.

De deskundigen willen echter nuanceren dat het nog te vroeg is om voorspellingen te doen en dat de kans bestaat dat de winter doodnormaal zal zijn. 

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

03:00