Key takeaways
- De voorgestelde dam zal drie keer zoveel energie opwekken als de Drieklovendam, momenteel de grootste ter wereld.
- Er is bezorgdheid geuit over de verplaatsing van lokale gemeenschappen en aanzienlijke veranderingen in het natuurlijke landschap.
- China houdt vol dat het het recht heeft om dammen in de rivier te bouwen, maar er blijven uitdagingen op het gebied van milieu en techniek.
Achtergrond en goedkeuring
China heeft goedkeuring gekregen voor de bouw van de grootste waterkrachtdam ter wereld in Tibet, een ontwikkeling die zowel met enthousiasme als vrees wordt ontvangen. De dam zal naar verwachting drie keer zoveel energie opwekken als de Drieklovendam, die momenteel de grootste ter wereld is. De dam komt te liggen langs de benedenloop van de Yarlung Tsangpo rivier. Dit meldt de BBC.
Zorgen en kritiek
Voorstanders benadrukken het potentieel van de dam voor het stimuleren van de lokale welvaart en het bevorderen van de klimaatneutraliteitsdoelen van Beijing. Mensenrechtenorganisaties en deskundigen uiten echter hun bezorgdheid over de mogelijke vertakkingen. Ze vrezen voor de ontheemding van lokale gemeenschappen en aanzienlijke veranderingen in het natuurlijke landschap, waardoor de toch al rijke en diverse ecosystemen van het Tibetaanse Plateau mogelijk worden aangetast.
Historische context en spanningen
Dit project volgt een patroon van de bouw van dammen in Tibet door China, een regio die sinds de jaren 1950 onder controle staat van Peking. Critici zien deze dammen als weer een voorbeeld van uitbuiting van Tibetanen en hun land. De spanningen zijn de afgelopen jaren opgelaaid: protesten tegen hydro-elektrische projecten werden hardhandig neergeslagen met arrestaties, mishandelingen en verwondingen tot gevolg.
Zorgen over ontheemding en milieueffecten
Hoewel de Chinese autoriteiten beweren dat de Yarlung Tsangpo dam geen significante invloed zal hebben op het milieu, hebben ze niet bekendgemaakt hoeveel mensen er mogelijk verplaatst zullen worden. Dit project, waarvoor minstens vier uitgebreide tunnels door de Namcha Barwa berg nodig zijn om het debiet van de Yarlung Tsangpo, de langste rivier van Tibet, om te leiden, baart nog meer zorgen.
Regionale politiek en tegenmaatregelen
Controle over deze grensoverschrijdende rivier, die zuidwaarts naar India en Bangladesh stroomt, kan China een hefboomeffect geven op regionale economieën. India heeft hierop gereageerd door zijn eigen grote waterkrachtdamproject te onderzoeken als tegenmaatregel om de mogelijke effecten van de Chinese ontwikkeling te verzachten.
China’s standpunt en technische uitdagingen
China houdt vol dat het het recht heeft om dammen in de rivier te bouwen en heeft rekening gehouden met de gevolgen stroomafwaarts. De Yarlung Tsangpo biedt een enorm waterkrachtpotentieel vanwege de dramatische topografie, maar brengt ook aanzienlijke technische uitdagingen met zich mee.
Dit ambitieuze project, gelegen op een tektonische plaatgrens die gevoelig is voor aardbevingen, kan het risico op aardverschuivingen vergroten en een bedreiging vormen voor zowel de bouw als de omliggende gemeenschappen. De kosten van dit project worden geschat op een biljoen yuan en het is China’s meest uitgebreide en ambitieuze waterkrachtproject tot nu toe.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!