China en India waarschuwen Trump over het klimaat

Op de klimaatconferentie COP 22 die in het Marokkaanse Marrakech plaatsvindt hebben de Chinese en Indiase delegaties de Amerikaanse ‘president-elect’ Donald Trump gewaarschuwd voor diens plannen om de VS uit het vorig jaar in Parijs gesloten klimaatakkoord terug te trekken.

Tijdens zijn presidentscampagne heeft Trump meermaals gezegd dat hij de akkoorden onmiddellijk na zijn aantreden zou opzeggen:

‘Elke regulering die onnodig, gedateerd, slecht voor arbeiders en tegen de nationale belangen in gaat zal volledig worden geschrapt,’ zei Trump in mei. Hij wil ook snel het omstreden Keystone-pijplijnproject goedkeuren.  Dat is een systeem van pijpleidingen voor het transport van synthetische aardolie vanuit noordoost Alberta (Canada) naar verschillende locaties in de Verenigde Staten. De regering Obama had het project geschrapt uit milieu-overwegingen.

De Republikeinen zeggen dat de goedkeuring onmiddellijk 20.000 jobs zal creëren.

China en India worden voortrekkers van het klimaatakkoord

China – een land dat zich in het verleden meermaals tegen de verstrenging van de klimaatregels verzette – waarschuwt de pas verkozen president voor een eventuele terugtrekking uit het klimaatakkoord:

“De globale samenleving will dat we allen samenwerken om de klimaatwijziging  te bestrijden,’ aldus een van de Chinese delegatieleiders. Die voegde er aan toe dat een eventuele wijziging van het standpunt van de Amerikanen de Chinese inspanningen om tot een groenere economie te komen niet zou beïnvloeden. Wel zeiden de Chinezen (en Japan) geen extra inspanningen te zullen doen om voor de Amerikaanse quota te compenseren.

De Indiase delegatie zei wel te vrezen dat de overwinning van Trump het klimaatakkoord op de helling zou zetten ‘omdat vele landen zich zouden kunnen bedenken.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20