Chinese groei valt fors terug: wordt China nooit de grootste economie ter wereld?

Chinese groei valt fors terug: wordt China nooit de grootste economie ter wereld?
Het congres van de Communistische Partij in oktober, met president Xi Jinping op het scherm – foto Kevin Frayer via Getty Images

Almaar meer economen twijfelen eraan of de voorspelling dat China op economisch vlak vroeg of laat groter wordt dan de VS ooit wel zal uitkomen. De jongste terugval in het Aziatische land zal in elk geval het inhaalproces vertragen.

Waarom is dit belangrijk?

Dat China het nieuwe nummer één zou worden, werd door velen tot voor kort als een bijna-zekerheid aangenomen. Als de Verenigde Staten toch aan kop blijven, wijzigen de geopolitieke machtsverhoudingen misschien minder dan gedacht.

In het nieuws: Nieuwe indicatoren van de Chinese overheid bevestigen wat al een tijdje duidelijk is: de economische groei in China valt fors terug. En dan moet de grootste COVID-schok wellicht nog komen.

De details:

  • De activiteit in zowel de Chinese industrie als de dienstensector is in december gezakt naar het laagste niveau sinds februari 2020, zo blijkt uit de jongste PMI-vertrouwensindicatoren.
  • Volgens economen zal de dramatische versoepeling van het Chinese COVID-beleid leiden tot een piek in besmettingen rond Chinees Nieuwjaar (22 januari), waardoor een verdere economische terugval waarschijnlijk is.
  • “Voor het eerst in veertig jaar zal de jaarlijkse groei van China in 2022 waarschijnlijk gelijk of lager uitkomen dan de gemiddelde wereldwijde groei”, verklaarde Kristalina Georgieva, de topvrouw van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een interview met de Amerikaanse tv-zender CBS.
  • Van de drie grote blokken – VS, EU en China – lijkt Amerika de weerbaarste, zo schat het IMF in, waardoor de VS mogelijk een recessie kan vermijden in 2023.

De lange termijn:

  • De sombere prognoses voor de Chinese groei op korte termijn versterken sommige prognoses op lange termijn, die als uitkomst hebben dat China nooit de grootste economie ter wereld zal worden.
  • Zo maakte de Japanse denktank JCER (Japan Center for Economic Research) onlangs een opmerkelijke voorspelling: “Het bruto binnenlands product (bbp) van China wordt nooit groter dan dat van de Verenigde Staten.”
  • JCER dacht eerder nochtans dat China ergens rond 2033 de Verenigde Staten zou inhalen, maar komt daar nu op terug. De reden? De denktank verwacht dat de Amerikaanse economie de komende decennia in een gelijkaardig tempo zal kunnen groeien, waardoor het bbp van Amerika en China parallel gaan evolueren, met de VS dus nog steeds als koploper in de komende decennia.
  • JCER verwacht dat de economische groei in China gaat terugvallen tot 1 procent vanaf 2030 door een intensere technologie-oorlog tussen China en het Westen, waarbij China niet voor samenwerking zou opteren, maar een eigen koers gaat varen. Ook een daling van de beroepsbevolking zou de Chinese groei aantasten. Het rapport ging wel nog uit van het inmiddels afgevoerde ‘Zero COVID’-beleid.

Minder China?

  • Fondsenbeheerder Ruchir Sharma, columnist van de Financial Times, kwam eerder tot vrijwel dezelfde conclusie: “China haalt de VS niet in voor 2060, als het al ooit zou gebeuren.” Hij baseert zich eveneens op de demografische vooruitzichten, die op een dalende Chinese bevolking wijzen, en de afnemende productiviteit (impact per werknemer).
  • Sharma gaat uit van een langetermijngroei van 2,5 procent per jaar, wat wellicht onvoldoende zal zijn om de Verenigde Staten in de komende veertig jaar bij te benen. “Een jaarlijkse groei van ‘slechts’ 2,5 procent heeft grote gevolgen voor de ambities van China als economische, diplomatieke en militaire supermacht”, schrijft hij. “‘Minder China’ is waarschijnlijker dan de wereld beseft.”

(as)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.