China en Egypte versterken militaire banden met gezamenlijke luchtmachttraining

China en Egypte versterken militaire banden met gezamenlijke luchtmachttraining
Chinese J-10 fighter jets – AFP PHOTO/ Frederic J. BROWN (Photo credit should read FREDERIC J. BROWN/AFP via Getty Images)

Key takeaways

  • J-10 gevechtsvliegtuigen van China nemen deel aan gezamenlijke trainingsoefeningen met de Egyptische luchtmacht.
  • De oefening toont geavanceerde gevechts- en ondersteuningsplatforms van beide landen.
  • De inzet van een YY-20A tankvliegtuig benadrukt China’s groeiende capaciteit voor machtsprojectie op lange afstand.

De Chinese luchtmacht van het Volksbevrijdingsleger (PLAAF) heeft recent J-10 gevechtsvliegtuigen naar Egypte gestuurd. Deze zending onderstreept de versterking van de bilaterale banden. De geavanceerde toestellen nemen deel aan de oefening “Eagles of Civilization-2025”, een gezamenlijk trainingsevenement met de Egyptische luchtmacht.

De oefening is de eerste keer dat China en Egypte zulke uitgebreide gecombineerde luchtoperaties uitvoeren. Beide landen demonstreren hun meest capabele gevechts- en ondersteuningsplatforms. Het PLAAF-contingent bestaat uit Chengdu J-10S (tweezitter) en J-10C (eenzitter) gevechtsvliegtuigen. Daarnaast zijn een Shaanxi KJ-500 vliegtuig voor vroegtijdige waarschuwing en een YY-20A tankvliegtuig voor bijtanken in de lucht aanwezig.

Inzet van geavanceerde capaciteiten

De inzet van de YY-20A is bijzonder significant. Het benadrukt de groeiende capaciteit van de PLAAF voor machtsprojectie op lange afstand. Deze geavanceerde tanker kan opereren op duizenden kilometers van zijn thuisbasis. Dit toont aan dat China in staat is om complexe gezamenlijke operaties uit te voeren ver buiten zijn grenzen.

Tijdens de oefening werken Chinese J-10S/C gevechtsvliegtuigen samen met Egyptische MiG-29M/M2’s. Deze laatste zijn geavanceerde straaljagers van Russische makelij. Ze hebben vergelijkbare capaciteiten als de exportgerichte MiG-35 en MiG-35UB modellen. De gezamenlijke oefeningen richten zich naar verwachting op het verbeteren van de interoperabiliteit tussen beide luchtmachten. Dit gebeurt door gecoördineerde luchtmanoeuvres, logistieke ondersteuning en tactische integratie.

Uitbreiding van militaire partnerschappen

De inzet van de PLAAF komt op een moment dat China actief zijn militaire partnerschappen wereldwijd uitbreidt. Dit gebeurt vooral in strategisch belangrijke regio’s zoals Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Deze oefening kan mogelijk de weg vrijmaken voor toekomstige samenwerking op het gebied van bewapening. Ook discussies over toegang tot bases in Egypte behoren tot de mogelijkheden.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

02:00