China betaalt amper nog met cash geld

Ed Sander, expert digitale technologie in China, licht aan Business AM toe hoe de Chinese bevolking gewoonlijk hun betalingen uitvoeren.



In het nieuws: In China maakte de bevolking sinds 2014-15 razendsnel de omslag naar betalen met de mobiele telefoon en het gebruik van QR-codes.

  • Daarvoor betaalde men vooral met cash geld; de bankkaart raakte er nooit populair. Tot twee voorname internetbedrijven in China, WeChat en Alibaba, het mobiel betalen invoerden – de zogenaamde WeChay Pay en AliPay. In de daaropvolgende jaren nam de Chinese bevolking pijlsnel afscheid van betalen met cash geld. “In de grote steden werd al snel vaker betaald met QR-codes, wat later verder ontwikkeld werd. Er is zelfs de mogelijkheid om te betalen via gezichtsherkenning, al maakt niet iedereen daar graag gebruik van”, vertelt Ed Sander.
  • “In China heb je geen extra apparatuur nodig zoals bij ons. Zo kan een restauranthouder zijn QR-code uitscannen en aan de muur ophangen, zodat klanten die kunnen scannen om meteen te betalen. Zo is er geen nood voor een kassasysteem of scanners of iets dergelijk. Dit maakt het in China heel laagdrempelig om op basis van QR-codes betalingen te ontvangen”, licht de expert toe.
  • “Het gebruik van de QR-code is heel snel geïntegreerd geraakt in China. Elke handelaar of restaurant of iemand dat online via livestreams donaties vraagt, heeft geen speciaal systeem nodig. Die persoon heeft enkel een dure QR-code nodig dat met de mobiele telefoon gescand kan worden, wat het heel makkelijk maakt”, klinkt het.

Gevaarlijk?

  • “Je moet wel oppassen, want in zo’n code is het niet zichtbaar wat je betaalt. Vaak moet je het bedrag nog zelf ingeven of moet je dat bevestigen. Je moet ook goed kijken aan wie je betaalt”, waarschuwt Ed Sander. “In de praktijk kwam het soms voor dat er in het openbaar mensen stickertjes met hun eigen QR-code over andere codes heen kleefden. Die boefjes zijn wel makkelijker traceerbaar en kwetsbaar, maar als je dus niet goed oplet, kan het gebeuren dat je een verkeerde betaling doet. Zolang je dus goed oplet naar wie je betaalt en of het bedrag correct is, is het risico eigenlijk niet zo heel groot’, concludeert Ed Sander.
Meer