2,5% van de Chinese bevolking verantwoordelijk voor 75% van alle consumptie

China staat op de drempel van een nieuwe consumptie-revolutie, die wordt gedreven door een opkomende groep van 34 miljoen vermogende burgers die hun persoonlijke rijkdom in de nieuwe economie hebben opgebouwd.

Dat is de conclusie van een rapport van consulent Oliver Wyman. Benadrukt wordt dat deze bevolkingscategorie, die amper 2,5 procent van de totale Chinese populatie vertegenwoordigt, tegen het einde van dit decennium meer dan 75 procent van de totale consumptie in het land voor zijn rekening zal nemen. Deze groep bestaat vooral uit technisch onderlegde jongeren met beschikbare bestedingsbudgetten tussen ongeveer 100.000 dollar en 900.000 dollar.

Medisch toerisme

Het onderzoek, waarbij een duizendtal vermogende consumenten werden ondervraagd, bracht aan het licht dat deze demografie een sterkere neiging vertoont onder meer in entertainment-activiteiten, zoals sport en film, te investeren. Daarnaast kan volgens Oliver Wyman ook vaak een sterke belangstelling voor binnenlandse vakanties worden opgetekend. “Deze groep zoekt naar zinvolle ervaringen om hun superieure levensstijl te kunnen uitbouwen en investeren meer in ervaringen die in hogere niveaus van zelfvoldoening zouden kunnen uitmonden,” benadrukt onderzoeker Jacques Penhirin, partner bij Oliver Wyman. Onder meer kan volgens de onderzoekers bij deze groep een grotere belangstelling voor exotische bestemmingen worden opgetekend. “Locaties zoals Zweden en IJsland scoren bijzonder hoog in de vakantieplannen van deze groep en dreigen in de plaats te komen van de algemene Aziatische toeristische attracties zoal Thailand,” zegt Jacques Penhirin. Deze groep blijkt bovendien ook een groter belang te hechten aan medisch toerisme. Dat moet volgens de onderzoekers worden toegeschreven aan een scepticisme tegenover de kwaliteit van de lokale gezondheidszorg, waardoor voor belangrijke medische diensten wordt uitgeweken naar onder meer Japan, Zuid-Korea, de Verenigde Staten, Taiwan en Duitsland. Tevens wordt aangestuurd op een betere bescherming van welvaart, waarbij ook vaak geld opzij wordt gezet voor gezondheidszorg en onderwijs. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20