China beperkt export van cruciale mineralen

China beperkt export van cruciale mineralen
Jacob Kepler/Bloomberg via Getty Images

Key takeaways

  • Door nieuwe exportregels versterkt China zijn greep op de wereldwijde toeleveringsketen van cruciale mineralen.
  • De uitvoer van antimoon, germanium en gallium is fors gedaald sinds de invoering van de exportcontroles.
  • Bestemmingsmarkten voor deze mineralen zijn verschoven, met in sommige landen een vermindering of onderbreking van zendingen.

China’s greep op de wereldwijde toeleveringsketen voor cruciale mineralen wordt steeds strakker door recent geïmplementeerde exportcontroles. Als ’s werelds grootste producent van antimoon, germanium en gallium heeft China deze metalen sinds 2023 onder strengere exportregels geplaatst. Deze mineralen zijn onmisbaar in diverse sectoren. Ze worden toegepast in schone energietechnologieën, chipfabricage en defensiesystemen.

De impact van deze controles uit zich in dalende exportvolumes. Recente gegevens tonen aan dat de export van antimoon en germanium tijdens het eerste kwartaal sterk is gedaald vergeleken met vorig jaar. De export van gallium bereikte het laagste punt sinds oktober 2023. De kwartaalzendingen voor gallium vertonen weliswaar een lichte stijging, maar blijven ver onder het niveau van voor de controles in 2022.

Verschuiving in afzetmarkten

De exportbeperkingen hebben geleid tot een herschikking van de bestemmingslanden. Antimoon gaat nu naar een kleinere groep afnemers. In maart werden, na een pauze van vijf maanden, beperkte volumes uitgevoerd naar België en Duitsland. Landen als Nederland, ooit belangrijke klanten, hebben sinds september geen leveringen meer ontvangen.

Deze evolutie voedt de bezorgdheid over de toekomst van zeven andere zeldzame aardmetalen die recent aan China’s controlelijst zijn toegevoegd. Exporteurs verwachten maandenlange wachttijden voor vergunningen, met nog langere vertragingen voor uitvoer naar de Verenigde Staten.

Schaarste jaagt prijzen op

De exportbeperkingen verstoren internationale toeleveringsketens en jagen de prijzen de hoogte in. Buitenlandse klanten zoeken koortsachtig naar alternatieve bronnen. Dat verhoogt de kosten wereldwijd en ondersteunt tegelijk de binnenlandse prijzen in China.

De dominante positie van China in de sector is geen toeval. Het land beheert niet alleen belangrijke ertslagen, maar ook de productie van permanente magneten. Die zijn cruciaal voor onder meer elektrische voertuigen. Bedrijven zoals JL Mag Rare-Earth, leverancier aan onder andere Tesla en BYD, nemen daarin een centrale plaats in.

Gevolgen voor industrieën wereldwijd

De uitvoer van zeldzame aardmagneten vertegenwoordigt slechts een klein deel van China’s totale export, maar de impact is groot. De verwachte prijsstijging van deze metalen verhoogt de productiekost van uiteenlopende technologieën: van smartphones en drones tot robotica en defensiematerieel.

Leveringsonderbrekingen kunnen bovendien leiden tot productiestilstand. Dat raakt niet alleen consumentenmarkten, maar treft ook strategische industrieën zoals defensie en technologie. Die zijn sterk afhankelijk van deze grondstoffen voor de bouw van essentiële componenten.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

03:00