China belooft ‘redelijke anonimiteit’ voor zijn digitale yuan

De Chinese autoriteiten willen de gebruikers van hun digitale munt maximale privacy garanderen. Maar volledige anonimiteit is geen optie.

Kleine anonieme bedragen, grote traceerbare transacties. Dat is het principe van controleerbare anonimiteit waarop de People’s Bank of China (PBOC) haar beroemde digitale yuan baseert. De digitale munt van de Chinese centrale bank (CBDC), die het meest geavanceerde project in zijn soort is, moet de privacy van zijn gebruikers garanderen en tegelijk de strijd tegen illegale financiële activiteiten mogelijk maken.

‘De digitale yuan biedt de hoogste privacybescherming van alle huidige betaalmiddelen’, zei Mu Changchun, onderzoeksdirecteur digitale valuta bij de PBOC, op het China Development Forum 2021. In tegenstelling tot bankkaarten, WeChat en Alipay, hoeft de digitale yuan niet aan een bankrekening te worden gekoppeld. Zo kan een gebruiker een digitale portemonnee aanmaken met zijn mobiele telefoonnummer.

Gecontroleerde risico’s

Het belooft ‘redelijke anonimiteit’ voor portemonnees met de kleinste saldo’s en de laagste dagelijkse transactielimieten. Maar een volledig anonieme CBDC (‘central bank digital currency’), dat kan niet, aldus de directeur. Die haalt de internationale consensus over risicobeheersing aan: de nationale munt moet voldoen aan de vereisten inzake de bestrijding van het witwassen van geld, de financiering van terrorisme en belastingontduiking.

‘Als we alleen maar aandringen op de bescherming van de privacy van gewone mensen en de mogelijkheden van de digitale yuan om criminaliteit te bestrijden negeren, zal dat tot ernstige gevolgen leiden’, zei Mu Changchun. Als voorbeeld wijst hij op de hoge kosten die nodig zijn om informatie over bitcoingebruikers te vinden. ‘Sommige mensen gebruiken bitcoin vervolgens voor illegale transacties, zoals drugshandel, wapenhandel en mensenhandel.’

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20