China arresteert Bloomberg-journalist: ‘Brengt nationale veiligheid in gevaar’

De Chinese autoriteiten hebben maandag in Peking de Bloomberg-journalist Haze Fan gearresteerd. Ze wordt ervan verdacht ‘de nationale veiligheid in gevaar te brengen’.

Het persagentschap bracht het nieuws zelf vrijdag. Fan had voor het laatst contact met de redactie om 11.30 uur lokale tijd (4.30 uur Belgische tijd) op maandag en werd even later gezien terwijl ze uit haar appartement geleid werd.

Tijdens de opeenvolgende dagen probeerde Bloomberg te achterhalen waar de journalist was. Donderdag kreeg de zender bevestiging dat Fan werd vastgehouden op verdenking van ‘deelname aan activiteiten die de nationale veiligheid in het gedrang brengen’.

De Chinese autoriteiten bevestigen dat en voegen eraan toe dat ‘de rechten van mevrouw Fan worden gerespecteerd en haar familie op de hoogte is’.

‘Proberen situatie te begrijpen’

‘We zijn heel erg ongerust en doen er alles aan om haar te steunen en de situatie beter te begrijpen’, meldt een woordvoerder van Bloomberg in een mededeling.

De Chinese Fan werkt sinds 2017 als journalist voor het financiële persagentschap in de Volksrepubliek. Eerder werkte ze voor CNBC, CBS, Al Jazeera en Reuters.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20