Charles Michel onder vuur door dure vliegreizen: “Hij wil niet opzij gaan voor von der Leyen”

Charles Michel (MR) ligt onder vuur. Als voorzitter van de Europese Raad maakt hij vaak dure en verre vliegreizen. Dit ligt moeilijk binnen Europa, omdat klimaat een belangrijk onderwerp blijft. Michel blijft worstelen met zijn rol als voorzitter. Europese politiek is ook anders dan de Belgische, vertelt Wouter Verschelden, onze Wetstraat Insider.


Beluister het volledige interview met Wouter Verschelden hier.


In het nieuws: De Franse krant Le Monde publiceerde een aantal facturen van vliegreizen van Charles Michel. De hoge bedragen van deze reizen springen meteen in het oog. De rekeningen van die vliegreizen belanden immers bij de Europese belastingbetaler. Binnen Europa klinkt dan ook de vraag of al die reizen nodig waren.

  • In december van vorig jaar besteedde Michel 460.000 euro aan een vliegreis naar Beijing om de Chinese president Xi Jinping te ontmoeten.
  • Pijnlijker zijn vijf privévluchten naar Straatsburg om zittingen van het Europese parlement bij te wonen. Deze vluchten kostten telkens 12.000 euro.
  • Michel vloog in zijn hoedanigheid als voorzitter van de Europese Raad naar Parijs voor 35.000 euro. Ook voor vluchten naar Berlijn en Wenen waren er facturen.

Naast de hoge kosten zit Europa verveeld met de CO2-uitstoot. Terwijl regeringsleiders hun burgers oproepen om minder te vliegen, maakt Michel tripjes in een privéjet. De Europese Unie werkt de Green Deal uit en wil vergroenen. Dit nieuws valt dus niet in goede aarde.

Wat is de rol van Michel?

  • Binnen Europa is ook de functie van Michel onduidelijk: wat doet een voorzitter van de Europese Raad eigenlijk? De wisselwerking tussen Michel en Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen (CDU) loopt niet van een leien dakje. Michel vult de functie van voorzitter erg breed in, en dat leidt tot vreemde gebeurtenissen.
  • Wouter Verschelden herinnert zich de merkwaardige ontmoeting tussen Michel, von der Leyen en de Turkse president Erdogan: “Toen wilde Michel zijn zitplaats niet afstaan. Maar het ging over veel meer dan dat. En nog altijd. Het gaat over wie nu eigenlijk de baas is in Europa. En daarbij wil Michel niet opzij gaan voor von der Leyen en dat irriteert veel mensen.”

Parallellen en verschillen met België

  • Verschelden ziet verschillen tussen Europa en België: “Die Europese toppen duren veel te lang, dat zijn nachtelijke affaires. In België zijn we het gewoon dat men een nacht onderhandelt op hoog niveau. Maar zeer veel Europese landen hebben daar wel moeite mee. Onder anderen de Deense premier.”
  • Toch is kritiek op Charles Michel niet alleen in Europa te horen: “Toen hij premier was in België, was er ook kritiek van de andere regeringspartners”, zegt Verschelden. “Een aantal vicepremiers zeiden mij toen dat hij niet durft beslissen, hij durft niet doorduwen. Dan krijg je geen goed leiderschap in meetings. Dus het is wel een hele boterham die naar buiten komt over Michel”, besluit hij.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.