Chaos in Willebroek nadat onvoldoende schepenen verkozen raken bij geheime stemming

Als allerlaatste gemeente in Vlaanderen zou Willebroek dinsdagavond met een geheime stemming een stadsbestuur krijgen. Dat was nodig omdat de onderhandelingen over een coalitie op niets uitdraaiden. Maar ook bij de geheime stemming liep het mis, want er raakten niet genoeg schepenen verkozen. Hoe het nu verder moet met Willebroek is onduidelijk.


Key Takeaways

  • Omdat N-VA Team Eddy en Iedereen 2830 weigerden met elkaar en met het Vlaams Belang samen te werken, is er de voorbije maanden geen akkoord gevonden in Willebroek.
  • Een geheime stemming moest dus beslissen over het stadsbestuur. Daarbij raakten maar twee schepenen verkozen, omdat bij de andere functies er telkens meer “nee”-stemmen waren.
  • Wat er nu moet gebeuren, is onduidelijk.

De recente gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober verliepen volgens het nieuwe decreet ‘Versterking lokale democratie’ van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld). Die stelt onder andere dat het initiatiefrecht voor het vormen van een nieuw stadsbestuur eerst naar de grootste partij gaat. Na twee weken schuift dat door naar de volgende partij, enzovoort. Een belangrijk toevoeging daarbij is dat er een ondertekende voordrachtsakte moet zijn voor de installatievergadering van de nieuwe gemeenteraad.

Dat laatste is in de meeste gemeenten in Vlaanderen gelukt, behalve in Blankenberge en Willebroek. Daar zou een geheime stemming beslissen over de schepenen. In Blankenberge leverde dat maandagavond een monstercoalitie op. Maar in Willebroek draaide het helemaal anders uit.

Geen akkoord gevonden

We zetten eerst nog even de situatie in Willebroek op een rij. Daar behaalden op 13 oktober drie partijen verkozenen.

  • N-VA Team Eddy (N-VA en Open Vld) kreeg 13 zetels.
  • Iedereen 2830 (Vooruit en cd&v) kreeg 11 zetels.
  • Vlaams Belang kreeg 5 zetels.

De twee grootste partijen weigeren samen te werken met het Vlaams Belang waardoor ze op elkaar aangewezen zijn. N-VA Team Eddy wil daar enkel over spreken als Iedereen 2830 breekt met verkozene Karim Hassoun. Die wordt als een “antisemitische haatzaaier” gezien omdat hij zich op sociale media meermaals uitsprak over de situatie in Gaza. Hij haalde daarbij ook uit naar N-VA’ers Theo Francken en Michael Freilich.

Vlaams Belang bleef de laatste weken voortdurend de hand rijken naar N-VA Team Eddy, van zittend burgemeester Eddy Bevers, en dat zou ook blijken uit hun stemgedrag bij de geheime stemming.

Geheime stemming

De geheime stemming begon al met de nodige chaos omdat Iedereen 2830 geen enkele kandidaat had voorgedragen omdat zij toch geen kans maakten om gekozen te worden. Zij hadden dan ook aangekondigd voor iedereen “nee” te stemmen.

Eddy Moens (N-VA Team Eddy) werd daarna meteen, als enige kandidaat, verkozen als voorzitter van de gemeenteraad. 18 verkozenen stemden voor, 10 tegen. Hetzelfde resultaat bij de eerste schepen. Daar haalt Luc Spiessens (N-VA Team Eddy) het eveneens met 18 voor en 10 keer “nee”. Vlaams Belang reikte hier twee keer een ultieme hand naar N-VA Team Eddy door voor hun kandidaten te stemmen.

Bij de tweede schepen stopte de steun van Vlaams Belang aan N-VA Team Eddy. Serkan Bozyigit (N-VA Team Eddy) krijgt 13 stemmen, 5 voor Veronique De Wever (Vlaams Belang) en 10 verkozenen stemden “nee”. Boryigit en De Wever gingen zo door naar een tweede stemronde, waar geen meerderheid nodig had. Er volgde hetzelfde resultaat en zo was Serkan Bozyigit verkozen als schepen.

Tegenstemmen

Vlaams Belang ging bij de verkiezing van de derde schepen nog een stap verder. Daarbij nam Bavo Anciaux (N-VA Team Eddy) het op tegen – opnieuw – Veronique De Wever (Vlaams Belang). Anciaux kreeg 13 stemmen van zijn partijleden, maar de 15 anderen stemden allemaal tegen, waardoor hier niemand verkozen raakte.

Hetzelfde gebeurde daarna ook met de vierde en vijfde schepenpost, en met de voorzitter van het Bijzonder Comité van de Sociale Dienst.

En nu?

Omdat er maar twee schepenen – en geen enkele vrouw – zijn, is het schepencollege in Willebroek niet rechtsgeldig. Het huidige bestuur blijft dus voorlopig zitten, en ook Eddy Bevers (N-VA Team Eddy) blijft aan als burgemeester.

Zowel Vlaams Belang als Iedereen 2830 reikten na afloop de hand naar N-VA Team Eddy om toch samen te werken. Die reageerden echter nog steeds afwijzend.

Hoe het hierna verder moet, is nog onduidelijk. Het kiesdecreet houdt met een dergelijke situatie geen rekening. In principe komt er binnen twee weken een nieuwe stemming, maar het is onduidelijk of dat iets zal veranderen. Voorlopig ziet het er dus naar uit dat er om de twee weken een nieuwe geheime stemming is tot er iemand over stag gaat.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.