Markten:
Markten inladen...

ZATERDAG 31 OKT

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

CEO Amerikaanse grootbank: ‘Meer belastingen op de rijken, maar niet op vermogens’

Logo Business AM
Business

23/09/2020 | Sofie Van Waeyenberghe | 3 min leestijd

Jamie Dimon - Isopix

Jamie Dimon, de CEO van de Amerikaanse grootbank JPMorgan Chase, heeft geen problemen met een extra belasting voor de rijken. Dat zegt hij op een bankentop in India.

Het stoot misschien wat van zijn klanten voor de borst, maar wat Jamie Dimon betreft is een hogere belasting voor rijken bespreekbaar.

‘Een vermogensbelasting is bijna onmogelijk om uit te voeren’, zegt hij daar op dinsdag. Verschillende Democraten stelden recent een vermogensbelasting voor, maar dat is volgens Dimon erg moeilijk te controleren.

Geen vermogensbelasting

‘Ik ben niet tegen hogere belastingen voor de rijken. Maar ik denk dat je dat moet doen via hun inkomen, en rijkdom dus niet moet berekenen op basis van het vermogen, wat legaal gesproken heel ingewikkeld is. Er zijn ook zeer veel manieren om daar achterpoortjes te vinden. Ik zou gewoon inkomen belasten’, zegt hij. Volgens Dimon is het ook veel moeilijker om daar mee weg te komen.

Het debat over een belastingverhoging voor de rijken is al even aan de gang, de overheidsschuld in de Verenigde Staten is dan ook immens. De Covid-19-pandemie heeft daar weinig goeds aan gedaan. Overheden zijn nu zowat verplicht om meer uit te geven om te compenseren voor het jobverlies en de gaten die in de economie vallen.

Trump zijn belastingbeleid

Een studie van de denktank OESO toonde vorig jaar aan dat de Verenigde Staten een van de landen is waar er steeds minder belastingen binnenkomen. De oorzaak daarvan is te vinden bij de president, die beloofde om de belastingdruk te verlagen en dat ook deed.

Democratisch presidentskandidaat Joe Biden heeft alvast gezegd dat hij de beslissingen van Trump zou terugdraaien, maar Dimon is fan van het belastingbeleid van Trump. ‘Zijn beleid is een van de goede dingen die hij gedaan heeft voor de Amerikaanse economie. Die is heel kafkaiaans en de bureaucratie vertraagt heel veel ondernemingen.’

‘En ik wil mensen eraan herinneren dat wie de economie vertraagt de kansarmen net het hardste raakt, meer dan anderen’, zegt hij. ‘Maar er zijn belastingen die de economie doen vertragen, zoals belastingen op arbeid of kapitaalopbouw, en er zijn belastingen die dat niet doen. Zoals belastingen op mensen zoals mij, die het goed hebben.’

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Logo Business AM

Corona-alarm

Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  45.011.246
 • Aantal
  doden
  1.180.948
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  392.258
 • Aantal
  doden
  11.308

Biden vs Trump
AMERIKAANSE VERKIEZINGEN
Volg het hier LIVE elke dag
 • Wie wint de Amerikaanse verkiezingen?

  Biden vs Trump
Logo Business AM

Business AM | Stocks