“Yellens meest recente optreden als voorzitter van de FED zal de geschiedenis ingaan als een kolossale beleidsfout, omdat ze er op blijft hameren dat lage inflatie een ’tijdelijk’ fenomeen is.” Dat schrijft Steen Jakobsen, de Chief Economist van de Deense Saxo Bank, in een e-mail aan deze redactie. Ook Mario Draghi had eerder al gezegd dat ‘het een kwestie van tijd is voordat inflatie aantrekt .”
Net als Jakobsen zien ook andere economen de inflatie niet snel stijgen en wel om een evidente reden. Inflatie wordt enkel gecreëerd wanneer er schaarsheid van goederen of kapitaal ontstaat (en beide duurder worden). Maar omdat de centrale banken nu al jaren lang de markten met cash overspoelen is geld nooit zo goedkoop geweest. Het streefdoel van 2% inflatie is dan ook weinig realistisch.
Andere analisten vrezen dat een sterke verhoging van de rentevoeten de inflatie zal aanwakkeren. Maar ook die vrees lijkt ongegrond: zo lang geld overvloedig aanwezig is, is er geen enkele reden dat het duurder zou worden. Dat is niets meer dan de wet van vraag en aanbod. Dan is er ook nog de ‘Amazonificatie‘ van het retail-landschap: dat bedrijf heeft er voor gezorgd dat goederen goedkoper, niet duurder worden.
Point in case: de startups
Een ander voorbeeld zijn de startups. In de oude economie was een jong bedrijf dat geen businessmodel kon voorleggen waarbij het binnen de twee à drie jaar winstgevend werd kansloos. Niemand wilde er in investeren. Vandaag, in de nieuwe economie, is de situatie gans anders. Dit soort bedrijven haalt keer op keer miljoenen euro op en krijgt vaak astronomische waarderingen mee. Dat er ondertussen een bubbel is ontstaan staat vast en dat die op een dag zal barsten ook. Alleen lijkt die dag nog niet nabij. Wie naar de centrale bankiers luistert krijgt steeds opnieuw dezelfde boodschap: geld blijft overvloedig aanwezig, de rentevoeten blijven laag, de inflatie is laag… Dat is de nieuwe economie.
Jakobsen:
“Niemand weet wat de volgende 30 jaar gaat gebeuren, maar door op haar oude methodes te steunen heeft Yellen niet enkel ongelijk, de inflatie zal verrassen omdat ze steeds verder zal dalen, onder impuls van een steeds groter wordende schuldenberg. Bedrijven werken ondertussen steeds vaker met flexibele contracten en freelancers, wat de ongelijkheid in de maatschappij enkel groter, niet kleiner maakt. De bal mis slaan inzake inflatie kost meer dan het bij het verkeerde eind hebben inzake economische groei, omdat inflatie een van de excuses is geweest om de onvermijdelijke schuldenberg te creëren.”