Key takeaways
- Centrale banken kopen meer goud vanwege zorgen over het onvoorspelbare beleid van de Amerikaanse president Donald Trump.
- Centrale banken van opkomende markten zouden volgens experts ongeveer 30 procent van hun activa in goud moeten aanhouden. Dat betekent dat de goudreserves van die centrale banken met ongeveer 11.000 ton moeten toenemen.
- Goudprijzen hebben een recordhoogte van 3.167,57 dollar per troy ounce bereikt en zullen naar verwachting blijven stijgen door de vraag van centrale banken en zorgen over inflatie.
De stijging van de goudprijs dit jaar zal naar verwachting worden ondersteund door de toegenomen aankopen van centrale banken, gedreven door de wens om hun reserves weg te diversifiëren van de Amerikaanse dollar. Deze verschuiving komt voort uit zorgen over de onvoorspelbaarheid van het beleid van de Amerikaanse president Donald Trump.
De invasie van Oekraïne in 2022 werkte als een katalysator voor goudaankopen door centrale banken, wat leidde tot jaarlijkse aankopen van meer dan 1.000 ton – het dubbele van het gemiddelde van het vorige decennium. Vanaf donderdag bereikte spotgoud een recordhoogte van 3.167,57 dollar per troy ounce, een stijging van 19 procent sinds het begin van 2025 en een aanzienlijke stijging van 71 procent sinds het einde van 2022.
Centrale banken versnellen goudaankopen
Na de verkiezingsoverwinning van Trump eind 2024 versnelde de aankoop van goud door centrale banken met 54 procent jaar op jaar tot 333 ton. Analisten zoals Michael Widmer van BofA geloven dat centrale banken van opkomende markten ongeveer 30 procent van hun activa in goud zouden moeten aanhouden, aanzienlijk meer dan de huidige 10 procent. Dit zou een toename van de goudreserves van centrale banken met ongeveer 11.000 ton betekenen. Widmer schrijft deze trend toe aan de aanhoudende onzekerheid rond het Amerikaanse economische beleid, waardoor centrale banken alternatieven zoeken voor in dollars luidende activa zoals Amerikaanse Treasuries.
Het handelsbeleid van Trump, waaronder invoerrechten en wereldwijde handelsoorlogen, samen met zijn benadering van internationale conflicten en minachting voor traditionele bondgenootschappen, hebben een klimaat van instabiliteit in de wereldorde gecreëerd. Deze onzekerheid heeft centrale banken met beperkte goudreserves ertoe aangezet om hun reserves actief te verhogen. Bronnen die betrokken zijn bij de verkoop van goud aan centrale banken verwachten dit jaar een recordhoge vraag.
De aantrekkingskracht van goud als veilige haven
Bovendien heeft de bezorgdheid over inflatie als gevolg van bedrijven die tariefkosten doorberekenen aan consumenten en arbeiders die hogere lonen eisen, de aantrekkingskracht van goud als veilige haven en waardeopslag versterkt. Analisten bij Macquarie schrijven de sterke prijs van goud toe aan beleggers en instellingen die het gebrek aan krediet- of tegenpartijrisico erkennen.
Hoewel centrale banken doorgaans de op twee na grootste categorie van goudvraag vertegenwoordigen, na juwelen en investeringen, zijn zij meestal prijsgevoelige kopers. Analisten voorspellen echter dat de verwachting van continu stijgende goudprijzen hen waarschijnlijk zal aanmoedigen om door te gaan met aankopen in plaats van aankopen uit te stellen.
Goudaankopen door centrale banken in 2025
Ondanks deze trend kunnen sommige centrale banken ervoor kiezen om hun goudaankopen niet publiekelijk bekend te maken vanwege de dreigementen van Trump om tarieven op te leggen aan landen die actief hun afhankelijkheid van de Amerikaanse dollar verminderen. Officiële gegevens die zijn gerapporteerd aan het Internationaal Monetair Fonds weerspiegelen slechts een fractie (34 procent) van de geschatte totale vraag naar goud van centrale banken van de World Gold Council voor 2024. Gegevens van januari en februari 2025 geven aan dat centrale banken netto 44 ton aan hun reserves toevoegden, met Polen en China als koplopers in aankopen.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!