Centrale banken drukken geld alsof de economie in vrije val is

De centrale banken besteden wereldwijd maandelijks een bedrag van 200 miljard dollar aan uitzonderlijke maatregelen om de economie te ondersteunen. Dat schrijft Eshe Nelson, redacteur ecoomie bij het magazine Quartz.

Volgens Nelson zijn de investeringen van de centrale banken in waardepapier tot een absoluut record gestegen. Zelfs tijdens de financiële crisis zeven jaar geleden werd het niveau van de huidige inspanningen niet geëvenaard. Ondanks al die ingrepen blijft de wereldeconomie volgens Nelson in een zorgwekkende toestand en hij oppert dat de noodmaatregelen uit het verleden inmiddels routine zijn geworden. “De rentevoeten zijn al lang tot nul of nog lager herleid,” benadrukt hij. “Maar desondanks zijn de verhoopte stimulansen voor de economie achterwege gebleven.” Alberto Gallo, fondsmanager bij Algebris Investments, zegt dat de economie terecht is gekomen in een voortdurende toestand van een kwantitatieve versoepeling, met een aanhoudend marginale groei, lage intrestvoeten en ingrepen van de centrale banken die geen oplossing bieden.

Munitie

Gallo benadrukt dat de centrale bankiers nooit zullen toegeven zonder munitie te vallen, maar wordt hun onmacht steeds duidelijker. Overheden krijgen anderzijds vaak de kritiek passief te blijven en al het werk aan hun centrale bankiers over te laten. Eshe Nelson merkt op dat de Bank of Japan en de European Central Bank op dit ogenblik op de effecten-markt de grootste activiteit tonen. Maandelijks kopen die instellingen voor respectievelijk 96 miljard dollar en 88 miljard dollar waardepapier. Ook de Bank of England heeft aangekondigd de volgende zes maanden voor meer dan 100 miljard dollar obligaties te zullen aankopen. “De centrale bankiers zeggen dat hun maatregelen slechts tijdelijke stimulansen vormen om de regeringen tijd te geven duurzame oplossingen uit te werken, maar volgens diverse waarnemers moet van de overheid wellicht geen heil worden verwacht,” geeft Nelson aan. “Hun fiscale maatregelen zullen volgens analisten van JPMorgan een rem op de groei blijven vormen.” (mah) global_quantitative_easing_us_uk_eu_japan_002_chartbuilder